Artikel Neerijnen

Wapen

 Neerijnen wapen

Ligging

Neerijnen, naamgever van de gemeente, ligt direct aan de Waal op 2,5 kilometer ten oosten van de A2 en op ongeveer 4 kilometer ten zuiden van de A15.

Afbeelding Neerijnen kasteel

Kasteel Neerijnen

 Inwoners per 31 december 2016: 490

 Historie

Van de Waaldijk gaat een brede laan van eiken, beuken en iepen naar het kasteel Neerijnen.

Afbeelding Neerijnen oprijlaan

Oprijlaan

Van dit kasteel, vroeger ook wel Klingelenburg genoemd, lezen we dat het opgetrokken werd in 1350 door Gijsbert Cock, wiens nakomelingen zich de Cock van Neerijnen noemden. Aan het einde van de zeventiende eeuw kwam het kasteel door huwelijk aan het Friese geslacht van Aylva. Deze familie kwam in 1700 door koop ook in het bezit van de heerlijkheden Waardenburg en Neerijnen. Vanaf die tijd hebben de kastelen Waardenburg en Neerijnen steeds dezelfde bezitters gehad. Precies 100 jaar later, op 17 juni, trouwde de erfgename Anna Jacoba Wilhelmina van Aylva, Vrouwe van Waardenburg en Neerijnen, met Frederik Willem Floris Theodorus baron van Pallandt, heer van Keppel, Voorst, Barlham en Hagen. Dit geslacht bleef in het bezit van de kastelen tot het laatste lid van deze tak, Julie Elise baronesse van Pallandt op 8 mei 1971 door een ongeval om het leven kwam. Met het overlijden van deze vrouw, die op sociaal en kerkelijk gebied een belangrijke plaats in de dorpsgemeenschap innam, kwam er een einde aan de band, die Waardenburg en Neerijnen en het geslacht van Pallandt 170 jaar aan elkaar verbond.

In de zomer van 1980 is het kasteel in gebruik genomen als gemeentehuis.

 Bezienswaardigheden

Neerijnen is één van de mooiste dorpen van de gemeente. In de bloeitijd, als de bomen wit zijn van de bloesem, is dit dorp van een sprookjesachtige schoonheid. Meermalen hebben foto's van Neerijnen in lentetooi de landelijke bladen gehaald. De bloesem is in een paar weken jammer genoeg wel verwelkt, maar ook in de andere jaargetijden is het echter een lust om door Neerijnen te wandelen.

 Afbeelding Neerijnen kerk

 Bijzonderheden

Het is een typisch Gelders rivierdorp, ingeklemd tussen weilanden, boomgaarden en uiterwaarden. Buitendijks liggen wilgengrienden en een oude rivierloop, de Kil van Waardenburg. De Waalbandijk, die bescherming moet bieden tegen de grillen van de rivier, vormt een belangrijk punt in het dorp. De twee hoofdstraten, de Voorstraat en de Achterstraat - eenvoudiger kan het niet - komen er op uit.

Aan de binnenzijde van de dijk staan nog enkele kleine, 19e-eeuwse daglonershuisjes, waarvan de meeste nog met riet zijn bedekt. Natuurlijk is dit een landbouwgebied en er zijn dan ook enkele mooie boerderijen te bewonderen.

Afbeelding Neerijnen Boerderij

De belangrijkste liggen aan de Voorstraat en de Van Pallandtweg. Ook deze historische boerenhoeven zijn veelal van een rieten dak voorzien.

Afbeelding Neerijnen 1887

Neerijnen rond 1887

nl.wikipedia.org/wiki/Neerijnen_dorp