Artikel Varik

Wapen

Afdeelding Varik Wapen 

Ligging

Vanuit het oosten gezien is Varik het tweede dorp binnen de gemeente. Op zo'n 10 kilometer ten oosten van de A2 en hemelsbreed op ongeveer 6 kilometer ten zuiden van de A15 ligt het dorp direct aan de Waaldijk.

 Inwoners per 31 december 2016: 1.000

Historie

Het dorp Varik is vanuit het buitengebied en vanaf de rivier te herkennen aan de toren van de R.K. Kerk in het dorp en de vrijstaande toren en de molen, die beiden buiten het eigenlijke dorp aan de Waalbandijk staan. De zware, 15e eeuwse kerktoren staat in een bocht van de Waalbandijk en beheerst het fraaie rivierlandschap ter plaatse. Menig schipper op de Waal, Europa's drukst bevaren rivier, kent de toren, waar omheen veel herinneringen bekend zijn, dan ook. Meer informatie, onder andere ook over de mogelijkheden om de toren te bezichtigen vindt u op www.dikketorenvarik.nl.

Afbeelding Varik kerk

Ten noorden ervan staat de mooie bakstenen stellingmolen uit 1867. In 1963 is deze molen dankzij de activiteiten van het Prins Bernhard fonds gerestaureerd.

 Afbeelding Varik molen Afbeelding Varik molen 2

 Over de geschiedenis van Varik is niet zoveel bekend. Varik was als heerlijkheid lange tijd in het bezit van het geslacht van Varik. De heren van Varik of Vaderik genoten bekendheid in de Gelderse geschiedenis. Ze waren niet bang uitgevallen. Het wapen met de drie leeuwenkoppen is daar het bewijs van. Later kwam de gebied door vererving in de geslachten van Aeswijn, van Dort en van Sepradt.

In de laatste oorlog lag het dorp vanaf september 1944 in de frontlinie en onder het artillerievuur van de geallieerden. Gelukkig heeft het er betrekkelijk weinig schade door geleden.

Dat de ingezetenen tot artistieke prestaties in staat zijn, bleek in 1962 en 1963 uit het behalen van de hoofd- en ereprijs bij het Oogst- en Fruitcorso. In 1962 met een corsowagen uitbeeldende: "met de tuinbouw naar de top" en in 1963 met "de vier productiestromen: landbouw, veeteelt, tuinbouw en fruitteelt". Een fraaie zonnewijzer en een zilveren bokaal zijn hieraan de tastbare herinneringen. Na 24 jaar heeft Neerijnen-Oost in 2000 weer meegedaan aan het fruitcorso in Tiel.

In 1965 kwam Varik opnieuw in het nieuws. Op 11 januari 1965 overleed Dr. D.M. van Londen, geboren in Varik en bij leven zenuwarts te Rotterdam. Zijn hele vermogen, bestaande uit onroerend goed, obligaties, effecten en aandelen had bij vermaakt aan de hele gemeenschap van Varik en Heesselt. Hij had de Stichting Varik's Belang in het leven geroepen, die na zijn overlijden door drie personen bestuurd moest worden. Zij zouden belast worden met het hele beheer van de stichting. Alleen zou deze stichting geen zeggenschap hebben over de besteding van de opbrengst, die elk jaar het kapitaal zou opleveren. Die besteding had Dr. Van Londen opgedragen aan de gemeenteraad, die elk jaar opnieuw de baten in de vorm van subsidies aan het plaatselijk verenigingsleven beschikbaar moest stellen. Jaarlijks vloeit er aan de diverse verenigingen en instellingen in Varik en Heesselt gemiddeld zo'n 45.000 euro toe, een bedrag waarmee zij zeer verguld zijn.

 Bijzonderheden Varik heeft samen met Heesselt een eigen website www.varik.nl, deze website wordt onderhouden door Alex Olzheim.

Op de site van het openluchtmuseum staat een verhaal over een in 1963 verplaatste boerderij.

www.openluchtmuseum.nl