Evenement‘En over het water het lied’

  • Begin: 24 februari 2017 20:00
  • Einde: 24 februari 2017 23:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 21-02-2017

'En over het water het lied' liederen van Mikis Theodorakis en Léo Ferré in Stroomhuis Neerijnen
Zanger/dichter Peter Goedhart en pianist Erik van der Kroft brengen vrijdag 24 februari een programma dat oorspronkelijk gepland was een paar dagen voor 4 en 5 mei 2016. Het concert begint om 20 uur, de entree bedraagt €10.

Ook bij de aandacht voor de Februaristaking, nu 75 jaar geleden, gaan onze gedachten terug naar datgene dat Mikis Theodorakis 'De Ballad van Mauthausen', deed componeren. Dit aangrijpende werk schreef hij in 1965. De wereld van de concentratiekampen vormde de inspiratiebron voor deze beklemmende cyclus. Als pendant van Theodorakis kozen Goedhart en van der Kroft voor een aantal liederen van de chansonnier en componist Léo Ferré.
Peter Goedhart vertaalde er enkele in het Nederlands en brengt de overige in de oorspronkelijke taal. Lichtvoetige chansons als 'Saint Germain des Prés', prachtige liefdesliederen als 'Je t'aime tant' en het drama van de verloren liefde 'Avec le temps'. Léo Ferré (1916-1993) was een Frans-Monegaskische dichter, componist en zanger van chansons. Hij leefde voornamelijk in Monaco en Parijs en aan het einde van zijn leven in Toscane. In Nederland worden zijn nummers onder meer vertolkt door Wende Snijders.

Tussen de beide muzikale programmaonderdelen leest Peter Goedhart voor uit zijn nieuwe roman 'En over het water het lied', het verhaal van een oudere man die het slagveld van zijn leven overziet. Dit programma is eerder enkele malen gebracht in de bekende boekhandel Donner in Rotterdam.
Erik van der Kroft is in de eerste plaats een jazzpianist, maar hij speelt ook een breed repertoire van sfeervolle easy listening muziek. Vanwege een ernstige ziekte van Erik moest het optreden vorig jaar uitgesteld tot dit moment.
Peter Goedhart werd in Rotterdam geboren (1939). Geboeid door de zee, de havens en de grote schepen, monsterde hij na de middelbare school aan op de Willem Ruys, het vlaggenschip van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.
In 1963 besloot hij zich te bekwamen in de lied- en dichtkunst, en in het componeren van muziek. Zijn passie voor het zeeleven komt op het podium tot uiting in zijn muziek, composities, gedichten en verhalen. In zomerse Watermuziekproducties neemt Peter Goedhart zijn toehoorders per schip mee om op diverse pleisterplaatsen in de havens van Rotterdam voor hen te zingen en zijn verhalen te vertellen.