Evenement‘I Daniel Blake’

  • Begin: 22 januari 2018 0:00
  • Einde: 22 januari 2018 0:00
  • Locatie: Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 22-01-2018

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt op donderdag 1 februari de film. Dit is een bekroonde dramafilm over het in de (Britse) bureaucratie vastlopen van mensen aan de onderkant van de samenleving.

I, Daniel Blake, uit 2016, is een Britse film, van regisseur Ken Loach. Hoofdpersoon Daniel Blake is een 59-jarige meubelmaker in het noordoosten van Engeland. Na een hartinfarct heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de Staat.

Blake maakt kennis met alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Katie heeft om te ontsnappen aan een tehuis voor daklozen, moeten verhuizen naar een flat 450 kilometer verderop. Beiden bevinden zich in een uitzichtloze situatie, doordat ze gevangen zitten in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië. Ze worden gek van het jargon, de computers, en de bevoogdende begeleiders.

'VPRO Cinema' schreef over deze film: Iets te simpel en direct soms, omdat goed en slecht wel heel duidelijk worden afgetekend. Maar de mensen in de film zijn levensecht en de kwestie is urgent. Dat vond ook de jury in Cannes, die de film in 2016 de Gouden Palm (voor beste film van het festival) gaf.

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, geeft een korte toelichting. Deze Inleiding begint om 19:30 uur. Direct daarna start de film. Halverwege is er een pauze. Entree € 5. Reserveren niet nodig. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.