EvenementCaravaggio centraal in filmserie Stroomhuis

  • Begin: 22 maart 2018 19:30
  • Einde: 22 maart 2018 22:00
  • Locatie: Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 12-03-2018

Italiaanse barok-schilder Caravaggio centraal in filmserie Stroomhuis

Caravaggio, de topschilder uit de Italiaanse Renaissance, was al eerder dan Rembrandt een 'meester van het licht'. Op donderdag 22 maart vertoont het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen een portret van deze in de filmwereld invloedrijke, maar ook scandaleuze barok-schilder uit de 16de eeuw.

De film 'Caravaggio' is van de Britse regisseur Derek Jarman. Filmhuis Neerijnen vertoont dit al wat oudere filmportret van Caravaggio, uit 1986, als aflevering 2 van een wat dieper gravende filmcyclus over het thema 'Film en schilderkunst'. Behalve over 'schilderen met licht' gaat deze film ook over een driehoeksverhouding die zal ontaarden in moord en doodslag. Want zo emotioneel gedreven bleek ook deze met penseel superbegaafde schilder.

Derek Jarman die Michelangelo Merisi de Caravaggio (1571-1610) portretteerde, was een filmregisseur die beroemd werd door zijn abstracte en zeer expressionistische stijl. Terugkerende thema's in zijn werk zijn dood, homoseksualiteit, religie en een passie voor geschiedenis, literatuur en schilderkunst. Zijn films worden gekenmerkt door veel autobiografische elementen, visueel overweldigend camerawerk en decadente en extravagante decors. Jarman overleed in 1994.

Deze historische filmserie wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Voorafgaand is er deze avond de korte film 'Ballet mécanique', een dadaïstisch kubistische film uit de jaren twintig van de vorige eeuw, een kunstfilm dus, over beweging en snelheid, die wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de vroege experimentele cinema.

Verdere afleveringen van deze vierdelige cyclus zijn op do 12 april (Edward Hopper en het Amerikaans realisme) en do 19 april (de Vrouw in de filmkunst). Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen om 19:30 uur. Entreeprijs per avond: € 10. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.