EvenementExpositie en start poëziewedstrijd

  • Begin: 26 januari 2017 0:00
  • Einde: 26 januari 2017 0:00
  • Locatie: Stroomhuis, Van Pallandtweg 11 Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 16-01-2017

Expositie van twee beeldend kunstenaars: Andrea Gulickx en Wim Borst en start poëziewedstrijd Bakens aan de Rivier IV
Van donderdag 26 januari tot en met zondag 19 februari is de tentoonstelling "Kracht en poëzie" te zien in het Stroomhuis. Het begin van de expositie valt samen met de week van de poëzie.
In die week zullen Wim Huijser en Adrea Gulickx op woensdagvond 1 februari om 20 uur een avond van poëzie geluid en beeld onder de titel "De Waal bewogen" brengen en daarmee het startschot geven voor de Stroomhuis poëziewedstrijd.
De afgelopen jaren stond fotograaf Andrea Gulickx regelmatig op dijken langs de Waal en de IJssel om landschapsfoto's te maken bij reportages van Wim Huijser over Jac. P. Thijsse. Dat vormde voor haar de aanleiding tot een experiment met de stroming van water, licht en oude prenten. Met een lange sluitertijd legde Andrea de beweging van de rivier vast. Voor Wim vormden de 'bewogen' foto's van Andrea het vertrekpunt voor een slingerende reis door de Nederlandse poëzie. Dit resulteerde onder andere in de expositie die nu in het Stroomhuis te zien is.
Op 1 februari vertelt Andrea over haar fotografisch experiment en hoe de stilte en dynamiek van het rivierenland een nieuwe stroming in haar werk op gang brachten. Wim beschouwt aansluitend de poëzie van de rivier en die van het Waallandschap in het bijzonder.

De expositie omvat naast het fotografisch werk van Andrea keramiek van de internationaal bekende keramist Wim Borst. Dit brengt o.a. "kracht" tot uitdrukking.

Wim Borst (Gouda 1946) werd op tamelijk late leeftijd professioneel keramist. Hij was 31 toen hij in 1977 voor het eerst als autodidact ging exposeren. Een vasthoudende geest en grote precisie kenmerken zijn carrière en zijn werk. Het is geworteld in de Nederlandse geometrisch-abstracte traditie. Binnen de zelfgekozen grenzen van de geometrische abstractie veroorlooft hij zich vrijheden in het gebruik van kleur, materiaal en thematiek. Zijn objecten bestaan over het algemeen uit meerdere onderdelen. Naast de geometrische vorm is ook de behandeling van het materiaal voor Wim van belang. De laatste jaren voegt hij organisch materiaal aan de klei toe zodat de huid van de objecten een steeds belangrijker rol krijgt. Wim exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Hij is lid van de NVK, Nederlandse Vakgroep Keramisten. Zijn werk bevindt zich in museumcollecties zoals Museum Boijmans van Beuningen, Frans Halsmuseum, De Princessehof in Leeuwarden, het Boston Museum of Fine Arts (USA) en musea in Duitsland en Frankrijk en in diverse binnen- en buitenlandse particuliere collecties.

Lezing Andrea Gulickx en Wim Huijser op woensdag 1 februari 20 uur, entree €5
Expositie 26 januari tot en met 12 februari, donderdag t/m zondag, 12-16 uur. Vrij toegankelijk.