EvenementFilm in Stroomhuis: over glorie en verval Hollywood

  • Begin: 5 maart 2015 19:30
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 20-02-2015
Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen besteedt veel aandacht aan de bronnen en hoofdlijnen van de Europese cinema. Maar op donderdag 5 maart draait dit filmhuis een Amerikaanse klassieker: ‘Sunset Boulevard’, over glorie en daarna verval van Hollywood.

Het toenmalige kassucces ‘Sunset Boulevard’ is in 1950 gemaakt door de Amerikaanse regisseur Billy Wilder. De titel van deze filmklassieker, Sunset Boulevard, verwijst naar de verbindingsweg tussen Los Angeles en Hollywood. Daar, in die buitenwijk Hollywood, ging in 1911 de eerste Amerikaanse filmstudio van start.

In het begin ging het er in die toen tamelijk afgelegen suburb heel bescheiden aan toe. Vanaf de jaren twintig echter stegen de winsten van de filmmaatschappijen. Alsook de salarissen van de regisseurs en filmsterren. Sommigen onder hen gingen in excessieve weelde leven.

 

Sunset Boulevard is echter een zogenoemde film noir. Regisseur Wilder was wel een Amerikaan, maar ook van Joods-Oostenrijkse komaf en hij had eerder een tijdje in Europa (Berlijn) gewoond. Hij keek dus met een andere blik. Zijn ‘zwarte film’ speelt zich af tegen de luxueuze achtergrond van Hollywood, maar gaat over een filmster die haar beroemdheid juist verliest
. En over een scenarioschrijver die in Hollywood evenmin aan de bak kan komen. Hij wordt vermoord, omdat hij zijn schulden niet kan aflossen. 

De film wordt ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Die introductie begint om 19.30 uur. De film zelf start om 20 uur. Entree is € 5. Reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl.