EvenementHistorisch slavenepos in Filmhuis Neerijnen

  • Begin: 26 oktober 2017 19:30
  • Einde: 26 oktober 2017 23:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1
  • Gepubliceerd op: 17-10-2017

In het kader van de 'Maand van de geschiedenis' van de bibliotheken in Nederland, vertoont het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen op donderdag 26 oktober de historische dramafilm 'Twelve years a slave'.

Dit aangrijpende slavenepos uit circa 1850 speelt zich onder meer af op katoenplantages in de buurt van New Orleans, in het zuiden van de Verenigde Staten. In beeld wordt gebracht het waar gebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse violist Solomon Northrup. Die woont als vrij man met vrouw en kinderen ergens in het noorden van de VS. Dan wordt hij plots door slavenhandelaren ontvoerd, naar het zuiden van de VS en maakt hij daar als slaaf de meest verschrikkelijke dingen mee.

Solomon Northup wordt pas na 12 jaar bevrijd. Hij herkrijgt dan zijn vrijheid, want dat is zijn recht. Maar zijn lotgenoten op de plantage blijven als slaaf rechteloos achter. Dit besef, dat vrijheid voor ieder mens dient te gelden, dreunt nog jaren door en leidt uiteindelijk in 1861 tot de finale afrekening in de Amerikaanse Burgeroorlog, tussen het noorden en zuiden van de VS.

Deze film uit 2013, van de in Amsterdam wonende Britse regisseur en kunstenaar Steve Mc Queen, is de boekverfilming van de gelijknamige autobiografie uit 1853 van Solomon Northup Ook Bianca Stigter, de Nederlandse vrouw van Mc Queen, speelde daar een rol in. Voor zijn film kreeg Mc Queen in 2014 een Oscar, in Nederland daarnaast vorig jaar de prestigieuze Johannes Vermeer kunstprijs.

Filmhuis Neerijnen brengt deze historische film opnieuw in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland. Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis, geeft een toelichting. Deze inleiding begint om 19:30 uur. De film zelf start om 20 uur. Entree € 5. Reserveren niet nodig. Leden Bieb Rivierenland krijgen korting: entree voor hen € 4. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl. Gebouw Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.