EvenementHommage aan Sicco Mansholt en Louis van Gasteren

  • Begin: 9 maart 2017 19:30
  • Einde: 6 juni 2017 22:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 06-03-2017

 

NEERIJNEN -- Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt op donderdag 9 maart een filmportret van de vroegere Europese landbouwcommissaris Sicco Mansholt. Behalve aan Mansholt is het ook een hommage aan Louis van Gasteren, de regisseur van deze bijzondere film.

Eind jaren zestig maakte filmregisseur Louis van Gasteren een drietal films over het beleid van de Europese Gemeenschap. Toen leerde hij ook Sicco Mansholt kennen, de herenboer uit Groningen, PvdA-prominent, oud-minister en landbouwcommissaris van de EEG.

De twee raakten bevriend. Na het overlijden van Mansholt, in 1995, ervoer Van Gasteren het als een morele plicht om nogmaals een film over zijn vriend te maken. Dat deed Louis in 2009, samen met zijn vrouw Joke Meerman.

Mansholt vertelt over zijn beleidskeuzes. Ook zijn onverwachte ommekeer in de jaren zeventig, met een pleidooi voor een meer groene en duurzame politiek, werd vastgelegd. De ideeën van Mansholt liepen daarbij parallel aan het rapport van de 'Club van Rome' uit 1972, over de grenzen aan de groei.
Met die ideeën was Mansholt zijn tijd ver vooruit, maar in Europa vonden ze destijds maar weinig weerklank.

Het belang van deze film -- over Nederlands grootste Europeaan en grondlegger van de Europese landbouwpolitiek -- is juist nu groot, nu er binnen Europa zo gemord en getwijfeld wordt aan de waarde van de Europese samenwerking. Juist deze donderdag komen de Europese leiders in Rome bijeen om zich te bezinnen op een hernieuwd Europees elan.

Louis van Gasteren (1922) overleed vorig jaar. Hij was een toonaangevende Nederlandse filmregisseur, documentairemaker, filmproducent en beeldend kunstenaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Louis actief betrokken bij het verzet tegen de nazi-overheersing. Daarna maakte Louis in zo'n zestig jaar tijd circa tachtig films en televisiereportages.

Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een toelichting. Deze avond zal bovendien worden opgeluisterd door Joke Meerman, de nauwe collega en bovendien levenspartner van wijlen Louis van Gasteren. Aanvang presentatie 19:30 uur, de film begint om 20 uur, entree € 5. Reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl