EvenementLezing en excursie over historie eendenkooien

  • Begin: 12 april 2016 20:00
  • Einde: 12 april 2016 22:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen + eendenkooi Batenburg
  • Gepubliceerd op: 04-04-2016

Op dinsdag 12 april geeft natuurgids Jan Taat in Stroomhuis Neerijnen een lezing over de eeuwenoude geschiedenis van de eendenkooien in het Rivierengebied. Aansluitend is er op zaterdag 16 april een excursie naar zo'n eendenkooi, die in Batenburg.
In de afgelopen 650 jaar hebben er veel eendenkooien gefunctioneerd in het Rivierenland. Op dit moment doet Jan Taat -- uit Waardenburg, en gids in liefst drie eendenkooien -- een historisch onderzoek naar de opkomst en ondergang van deze kooien. Hoe zijn ze ontstaan, wie bouwden ze en waarom, waar lagen ze, wie waren de eigenaren en de kooikers.

Een tussenstand van het onderzoek, met verhalen, foto's en historische kaarten. Aanvang lezing in Stroomhuis: om 20 uur, entree € 5, reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan de Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl.

Op de aansluitende zaterdag 16 april is er dus een excursie in de eendenkooi van Batenburg, een oude kooi in het Land van Maas en Waal, westelijk van Wijchen. Deze kooi ligt pal bij de ruïne van kasteel Batenburg en is in het bezit van Het Geldersch Landschap & Kasteelen. Deze kooi is normaliter niet toegankelijk voor het publiek. Want rust in de kooi is van groot belang. Onder leiding van de boswachter krijgt u deze zaterdag echter de unieke gelegenheid om de kooi wel te bezoeken.

De aanvang daarvan is om 14 uur. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 5,00. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 5,00, kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50. Dit op vertoon van GLK pas. Neem een verrekijker mee. De wandeling dient vooraf gereserveerd en betaald te worden. Dat kan via het mailadres van Geldersch Landschap & Kasteelen: : glk.nl/actueel/evenementen1/evenement/?bericht=2409 . De eendenkooi is aan de Bergharense straat, Batenburg. Daar ook parkeren.