EvenementLezing in Stroomhuis 'Van boomgaard tot bijenoase'

  • Begin: 9 oktober 2018 20:00
  • Einde: 9 oktober 2018 23:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1, Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 25-09-2018

Lezing in Stroomhuis 'Van boomgaard tot bijenoase'

Wie kent ze niet, de prachtige bloeiende boomgaarden in het voorjaar. De meeste fruitbloesem bloeit in april en mei. Daarna is er in de boomgaard voor wilde bijen, vlinders en veel andere insecten niet veel meer voedsel te halen. Dat kan anders. Op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur houdt Michael Witjes van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in het Stroomhuis in Neerijnen een lezing over hoogstamfruit. Ook vertelt hij hoe u wilde bijen gedurende het hele vliegseizoen voedsel in de vorm van bloeiende bomen, struiken en planten kunt bieden. Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting het Stroomhuis. Kom luisteren en ga naar huis met allerlei tips voor een natuurlijke boomgaard en een erf waar het zoemt en kwettert. De entreeprijs bedraagt € 5,- en komt ten goede aan de stichting het Stroomhuis.

Vergroten voedselaanbod na de bloesemperiode

Na de prachtige bloesemtijd zijn er voor wilde bijen, vlinders en andere insecten helaas weinig aantrekkelijke bloemen in en rond de boomgaard te vinden. Vooral de zomermaanden juni, juli en augustus blijken moeilijke maanden te zijn. Door aanleg van een bloemrijke rand of een speciaal bijenbosje met allerlei struiken is er gedurende de hele vliegperiode door voedsel te vinden voor deze dieren. Ook andere dieren profiteren hiervan. Doordat bijen zorgen voor een goede bestuiving komen er bessen en zaden, waardoor vogels worden aangetrokken. Deze vogels eten daarnaast ook weer insecten, die anders misschien overlast veroorzaken in uw boomgaard.

Aan de slag in en rond de boomgaard

In de gemeente Neerijnen gaat een project van start waarbij Michael Witjes eigenaren van hoogstamboomgaarden adviseert hoe zij voor wilde bijen, vlinders en andere insecten meer voedsel in de vorm van bloeiende bomen, bloeiende struiken en planten en nestgelegenheid kunnen bieden. Heeft u een boomgaard en wilt u advies? Neem dan contact op met SLG via e-mail: info@landschapsbeheergelderland.nl of telefoon: 026-3537444. Na aanmelding neemt Michael contact met u op voor het maken van een erfbezoek en het opstellen van een advies. Het geadviseerde beplantingsmateriaal en zaaigoed kunt u met korting vervolgens bestellen. Tijdens de lezing op 9 oktober zal Michael meer over dit project vertellen. U kunt zich dan ook meteen aanmelden.

Bij Bewust Betuwe

Dit project is onderdeel van een groot biodiversiteitsproject in de gemeente Neerijnen en wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en de gemeente Neerijnen en sluit mooi aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe. Dit is een initiatief van de Werkgroep Biodiversiteit van de Imkerverenigingen West-Betuwe en Eck & Wiel e.o. en heeft als doel het verbeteren van de leefomgeving van bijen, zowel honingbijen als wilde bijen (zie bijbewustbetuwe.nl/ voor meer informatie). Kijk op www.landschapsbeheergelderland.nl voor meer informatie over het biodiversiteitsproject in de gemeente Neerijnen.