EvenementOogstdag van BHTC gaat nog verder terug in de tijd

  • Begin: 15 augustus 2015 10:00
  • Locatie: Molenstraat Ophemert
  • Gepubliceerd op: 06-08-2015

Bij historische tractoren van de Betuwse Historische Tractoren Club denk je niet meteen aan paardenkracht, pk. Toch stammen die tractoren daarvan af. Dat laat de club zien op 15 augustus op de Oogstdag aan de Molenstraat in Ophemert. Met twee paarden wordt het land bewerkt, want aan oogsten gaat ploegen en eggen vooraf.

In de Molenstraat is te zien hoe de oogst werd binnen gehaald op de historische manier. Haver bijvoorbeeld kwam na het maaien op 'hokken' te staan om te drogen en werd gedorst met een lawaaierige dorsmachine. Die machine spoot het graan in juten zakken. Kinderen mogen de korrels vermalen tot meel door aandrijving met een fiets. Van dat meel bakken ze koekjes. Zo zien ze welk eindproduct je van haver kunt maken. Ook rooien ze aardappels die ze zelf met een ouderwetse pootmachine in het voorjaar gepoot hebben. Als beloning krijgen ze een zakje aardappels mee naar huis. Van de aardappels kunnen ze ook frietjes bakken. Die zullen smaken! Op een minitrekker kunnen ze een behendigheid parcours afleggen. Geen rijbewijs nodig.
Ook de volwassenen zullen ogen tekort komen en zich terug wanen in de tijd bij de verschillende kraampjes of de kofferbakverkoop van oude onderdelen. Eten en drinken is er eveneens genoeg voorhanden. Het is, zoals ieder jaar, elkaar ontmoeten en gesprekstof uitwisselen, want over vroeger raak je niet uitgepraat.

Wanneer: zaterdag 15 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur
Waar: nieuwe locatie Molenstraat Ophemert
Toegang en parkeren gratis

Info en opgeven bij Kees Dordmond tel. 06 54 76 29 01