EvenementSense and Sensibility - kunstlezing

  • Begin: 9 december 2016 20:00
  • Einde: 9 december 2016 22:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 05-12-2016

Sense and Sensibility
Engelse schilders - kunstlezing door Robbie Dell'Aira

Volgende week vrijdag 9 december brengt het Stroomhuis haar laatste kunstlezing van 2016. Om 20 uur brengt de in onze regio bekende kunsthistoricus en groot Faust-kenner Robbie Dell'Aira een lezing over Engelse schilderkunst onder de titel "Sense and Sensibility".

Misschien zag u de afgelopen zomer de expositie in Rijksmuseum Twente van Thomas Gainsborough en viel u toen op dat we over de schilderkunst in Engeland weinig weten. De schilderkunst kreeg in Engeland pas in de achttiende eeuw een eigen gezicht. Voordien baseerden de Engelse schilders zich op de grote voorbeelden van het vasteland, vooral op Italiaanse, Franse, Vlaamse en Hollandse meesters.
Hoe we de schilderijen van deze schilders kunnen bekijken en wat er zo typisch Engels aan is (en wat niet), wordt tijdens de lezing uiteengezet door Robbie Dell'Aira.

William Hoghart en Thomas Gainsborough zijn beroemde voorbeelden van schilders die we zowel inhoudelijk als stilistisch typisch Engels zijn gaan vinden. Thomas Gainsborough (1727–1788) was een Engelse kunstenaar die voornamelijk bekend is geworden door zijn portretten en landschappen. Meestal maakte Thomas Gainsborough portretten van grote afmetingen, waarop de geportretteerden ten voeten uit waren afgebeeld. Later ontwikkelde Gainsborough een intiemere stijl onder invloed van Anthony van Dyck en Peter Paul Rubens.
Gainsborough was een van de oprichters van de Royal Academy of Arts.

William Hogarth (1697-1764) was een Engels kunstschilder en prentkunstenaar in de periode van de barok. Hij werd opgeleid als goudsmid en graveur, maar vervaardigde later ook paneel- en muurschilderingen, genrestukken en portretten, historiestukken en Bijbelse taferelen. Hogarth brak met de traditie om de buitenlandse schilders als Hans Holbein de Jonge, Anthony Van Dyck en Peter Lely na te volgen, waarop de kunstsmaak van de Engelsen zich altijd had gericht.
Zijn prentwerk werd beïnvloed door de Franse kunstschilder, tekenaar en graveur Jacques Callot.

Entree € 12,50 (incl. koffie/thee), reserveren nodig via www.stroomhuisneerijnen.nl

Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1 in Neerijnen