EvenementShakespeare’s ‘King Lear’ als Japanse samoerai-film

  • Begin: 18 november 2016 19:30
  • Einde: 18 november 2016 22:00
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 14-11-2016

Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt op vrijdag 18 november een verfilming van 'King Lear', een van de grootste tragedies van Shakespeare. Het gaat over een legendarische Britse vorst uit de 8ste eeuw v.Chr, die streefde naar rechtvaardigheid en verzoening.

Dit is de vierde en laatste aflevering van verfilmingen van beroemde toneelstukken van William Shakespeare, de grote Britse toneelstukkenschrijver rond 1600, wiens 400ste sterfdag dit jaar wordt herdacht.

'King Lear' is geen opwekkend stuk, en als er al een boodschap in zit van rechtvaardigheid, dan is het dat het moeilijk te voorspellen is of waanzin, chaos en dood uiteindelijk over goedheid zullen triomferen. Want het stuk is zo gewelddadig en vol rampen, dat zich bij de toeschouwer de vraag opdringt of er wel rechtvaardigheid heerst op aarde. Er bestaat echter ook goedheid en deugd in deze legende, te weten in de persoon van Lears jongste dochter Cordelia, ook al sterft ze op het einde.

Van Shakespeare's, ook qua theatrale kracht ongeëvenaarde stukken zijn inmiddels honderden filmversies gemaakt. Marc Westermann, de film- expert van Stroomhuis, maakte daar een keuze uit. Voor deze slotavond van de serie heeft Westermann gekozen voor een Japanse filmversie. Want zoals hij zal toelichten heeft Shakespeare ook velen geïnspireerd in dat Aziatische land met zijn eigen traditie van mythische samoerai-krijgers.

De aanvang van inleiding en film op vr 18 nov is om 19:30 uur. Entree € 10. Voor leden Bibliotheek Rivierenland is er € 2 korting. Reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl.