EvenementStroomhuis brengt filmaanklacht tegen internationale koffiehandel

  • Begin: 19 februari 2015 19:30
  • Locatie: Stroomhuis Neerijnen
  • Gepubliceerd op: 09-02-2015

Stroomhuis brengt filmaanklacht tegen internationale koffiehandel

NEERIJNEN – Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen brengt op donderdag 19 februari in zijn Filmhuis een aanklacht tegen de internationale koffiehandel. Dat gebeurt door de vertoning van de documentaire ‘Black Gold’.

Deze film, uit 2006, is een door twee Britten -- de broers Nick en Marc Francis – gemaakte indringende documentaire over koffie, het zwarte drankje dat we iedere ochtend aan het ontbijt al of niet met melk en suiker drinken. Het gaat over de herkomst van die koffie, te weten over de bijzonder armoedige omstandigheden waaronder koffieboeren – in dit geval in Ethiopië – leven en werken. 

Getoond wordt hoe deze problemen worden veroorzaakt door de heel lage prijs die deze boeren voor hun koffiebonen krijgen.
 Dit vooral als gevolg van geldwoeker bij tussenhandel en grote koffieconcerns. En daarnaast door de explosieve groei van het aantal koffieboeren elders in de wereld. 

Er worden ook beelden geschoten bij
 Starbucks en Illy, de twee grote internationale ketens van trendy koffiehuizen. Die modieuze scènes staan in schril contrast met de beelden van de verarmde koffieboeren en hun gezinnen in Ethiopië. Al met al een warm pleidooi voor ‘Fair Trade’, zoals in Nederland Max Havelaar nastreeft.

In de pauze van de film wordt u een verrassing op koffiegebied gepresenteerd. Stroomhuis is een van de zeer weinige filmhuizen in Nederland die ook natuurfilms en milieudocumentaires vertonen.

De film wordt ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Die introductie begint om 19.30 uur. De film zelf start om 20 uur. Entree is € 5. Reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl.