EvenementVieringen rond restauratie kerkorgel Heesselt: onthulling orgel 30 augustus

  • Begin: 30 augustus 2014 15:00
  • Locatie: Kerk Heesselt
  • Gepubliceerd op: 19-08-2014

Vieringen rond restauratie kerkorgel Heesselt

Voorbereidingen
Een kerkorgel restaureren is geen sinecure. Daar heb je specialisten voor nodig. Zeker als het een authentiek negentiende-eeuws Knipscheerorgel is, zoals in de kerk van Heesselt. Een Rijksmonument. Om te beginnen moet de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, voorheen Monumentenzorg, erbij gehaald worden. Die dienst wijst een adviseur aan. In dit geval was dat Aart Bergwerff, deskundige op het gebied van kerkorgels. Hij stelde een rapport samen waarin staat wat er precies gebeuren moest.

Daarna zijn er offertes aangevraagd. Op advies van Rijksadviseur Bergwerff, kreeg Consultare in Hellouw, met restaurateur Arie van Horssen, de opdracht tot restauratie en alles wat daarbij hoort. Ook het schilderwerk en het vergulden van zo’n antiek orgel is specialistenwerk voor mensen met ervaring in cultureel erfgoed, daarvoor huurde aannemer Consultare Denny Bambacht uit Haaften respectievelijk Bren de Jongh uit Waardenburg in. Allemaal deskundigen uit de gemeente Neerijnen. Daarmee was de kous niet af, want tijdens de restauratie kwam de heer R. van Straten, een controleur van de Rijksdienst, langs om te kijken of alles volgens het rapport van adviseur Bergwerff verliep. Hij was dik tevreden.

Feestprogramma
Binnenkort levert de restaurateur het gerestaureerde orgel op. Dat laten de Kerkenraad en de Stichting Kerk Heesselt niet ongemerkt voorbij gaan. In de week van 26 tot 30 augustus is er een soort feestprogramma in Heesselt. Zoals u weet, volgt Omroep Max de restauratiewerkzaamheden. Er zijn al opnamen gemaakt van de kerk en omgeving.

Op dinsdag 26 augustus komt Omroep Max opnamen maken van het dorp en het gerestaureerde orgel, met acteur Huub Stapel als presentator. Zij willen graag dat daar publiek bij aanwezig is. U bent daarbij dus van harte welkom; daarmee zetten we ons mooie, kleine dorp op de kaart! De opnames zullen een groot gedeelte van de dag in beslag nemen. Huub Stapel vraagt u om 15.00 uur aanwezig te zijn in de aula van de kerk. Om 15.30 uur houdt hij zijn toespraakje voor tv. Als u erbij bent, maakt u kans op tv te komen. Verdere informatie kunt u binnenkort vinden op www.kerkheesselt.nl en in De Kerk Roept, ook berichten over datum en tijd van de uitzending.

Onthulling orgel
Zaterdag 30 augustus om 15.00 uur is de officiële oplevering van het orgel. De voorzitter van de Stichting Kerk Heesselt, Ina Hakkert, tevens kerkrentmeester, zal samen met de wethouder van Cultuur van de gemeente Neerijnen, de heer Andriesse, het gerestaureerde orgel onthullen. Daarna volgen enkele toespraakjes van sponsoren. Een fluitkwartet zal het orgel lucht inblazen en het zodoende reanimeren. Dan kan rijksorgeladviseur Aart Bergwerff een klankdemonstratie geven met technische uitleg van restaurateur Jan Bambacht. Tussendoor is ook andere muziek te beluisteren. Zo zal een fluitkwartet oude muziek laten horen en brengt een bariton liederen ten gehore. Na het officiële gedeelte heffen we met elkaar het glas en bent u van harte welkom op de uitmarkt bij de kerk.

Uitmarkt
De uitmarkt is, naast een gezellig samenzijn, ook een voorproefje van wat u in de kerk de komende tijd aan extra activiteiten kunt verwachten. U kunt op die uitmarkt. meedoen aan bloemschikken (€ 7,50 inclusief materiaal) en met Soraya van Houwelingen samen met anderen een schilderij maken van de kerk en omgeving, of luisteren naar

Jan de Crom, die heel boeiend kan vertellen over bijen en als u zin hebt deelnemen aan een workshop van kunstenaar Hans Vernooy om een collage te maken van waardeloos materiaal (plastic), ook kunt u minitentoonstellingen bezichtigen en luisteren naar muziek. Buurman Pieter Engels laat met zijn band Nederlandstalige muziek horen op de markt.

Dan zijn er ook nog originele, antieke Knipscheer orgelpijpen te koop van groot tot klein ( De grootste voor € 25,- en aflopend in prijs per maat, maximaal twee per persoon), evenals oude bijbels en liedboeken. Uiteraard is er voldoende te eten en te drinken aan de dorpstafel. U kunt kennismaken met de theetuin van Janet van Kruisbergen. De befaamde wijn van Roeland de Geus is per glas en per fles te koop, evenals het boekje Varik en Heesselt van horen zeggen, van Corry Derksen.

De uitmarkt sluiten we af om ongeveer 19.00 uur met een mini-orgelconcert door Arno van Wijk, die als 11-jarige jongen al organist was in de Heesseltse kerk en daarmee een plaats kreeg in het Guinness Book of Records. Hij is uitgegroeid tot een landelijk bekende organist.

Feestelijke viering
Op zondag 31 augustus 10.00 uur vieren we met eenfeestelijke eredienst de inwijding van het gerestaureerde orgel met veel orgelmuziek en medewerking van de cantorij, in de kerk van Heesselt uiteraard. De plaatselijke predikant mevrouw ds. Cevaal-Erbrink zal deze dienst leiden. Het thema is, hoe kan het ook anders, muziek! Daarna is er een koffie- en theeuurtje, waarbij ook leden van de Stichting Kerk Heesselt aanwezig zullen zijn, evenals tijdens de dienst.

Bij al deze activiteiten bent u van harte welkom! Op beide dagen kunt u vriend worden van de Stichting Kerk Heesselt rekeningnummer rekeningnummer NL78 RABO 0182 4439 14. Als welkomsgeschenk ontvangt u een kaars van de toren van de kerk in Heesselt.