Nieuwsbericht 'Buigen voor Oranje'

Gepubliceerd op: 01 maart 2013 00:00

Samenwerking Stroomhuis Neerijnen en Welzijn Neerijnen
Op 16 maart aanstaande organiseren het Stroomhuis en Welzijn Neerijnen een optreden van Nel Kars getiteld “Buigen voor Oranje”. In dit toneelstuk volgen we zes personages, allemaal gespeeld door Nel Kars, tijdens een galadiner op paleis Noordeinde op 30 april 1927. Deze middag is bedoeld als cultureel uitje voor ouderen en om vrijwilligers te werven in kader van NLdoet. Nel Kars speelt al 50 jaar solotoneel en dit is haar vierde voorstelling over Oranjevorstinnen.

Stroomhuis Neerijnen ontving recent van het Oranjefonds de Buurtprijs. Door deze prijs geïnspireerd besloten de kunst en culturrcommissie van het Stroomhuis iets te doen met een NLdoet project in het weekend van 15 en 16 maart 2013. Samen met Welzijn Neerijnen zijn plannen gemaakt om (nieuwe) vrijwilligers te stimuleren iets voor oudere dorpsgenoten te doen. In dit geval het hun mogelijk te maken een bijzondere voorstelling bij te wonen.

Het toneelstuk
In 2012, het 50ste sterfjaar van koningin Wilhelmina, begon zij de opvoering van het solo-toneelstuk “Buigen voor Oranje”. 
Op 16 maart 2013 speelt zij in de gemeente Neerijnen, in het jaar dat het 200 jaar geleden is dat Nederland een koninkrijk werd.
Met groot succes zette Nel Kars de afgelopen decennia vier portretten van Oranjevorstinnen neer. Nu speelt de actrice, ter gelegenheid van haar 50-jarig solo-toneeljubileum, de afwisselend amusante, ontroerende en spannende situatiekomedie: 'Buigen voor Oranje'.
In ogenstrelende kostuums en met het van Nel Kars bekende, verbluffende gemak, passeert een bonte parade van personages de revue. De meeste daarvan worden verbonden door de centrale vraag: buigt ie of buigt ie niet? In een verrassende epiloog, door koningin Wilhelmina, komt daar een onverwacht antwoord op.
(zie ook: http://www.nelkars.nl/index.html)

30 april 1927. Den Haag, Paleis Noordeinde. Vroeg in de avond verzamelen zich de gasten voor een galadiner. Als aanleiding: de 18e verjaardag van kroonprinses Juliana. Tevens de staatsrechtelijke meerderjarigheid van de troonopvolgster. In heel het land wordt die uitbundig gevierd als een mijlpaal voor de Nederlandse monarchie. Op de dag waren de blijken van Oranjeliefde overstelpend en nu bereidt men zich aan het hof voor op een glorieuze afronding van het feest.

Dan doet plotseling een gerucht de ronde: één van de genodigden zou wel eens voor een onaangename verrassing kunnen zorgen. Waren er op alle voorafgaande Oranjevieringen, zoals Wilhelmina's regerings- en huwelijksjubilea (1923;1926), ook vorstelijke gasten uit Nederlands-Indië aanwezig, ditmaal is het er één: een Javaanse sultanszoon.

In de toenmalige kolonie smeult allang het streven naar onafhankelijkheid. Volgens de inlichtingendienst is het Indische prinsje daarvoor gewonnen. Gaat hij, in moderne termen: een dissident, de gelegenheid aangrijpen voor een demonstratie? Zal hij bijvoorbeeld, ten overstaan van de koninklijke familie, niet buigen? Of heeft 'de terrorist uit de tropen' iets ergers, gruwelijkers in de zin? Al snel houdt die kwestie alle gemoederen bezig.

Vrijwilligers gezocht voor NLdoet klus
Wat is NLdoet?

Het Oranje Fonds organiseert jaarlijks en dit jaar op 15 en 16 maart 2013, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.

Hoe kunt u helpen?
Wij zoeken vrijwilligers om op 16 maart een aantal ouderen op te halen en naar de voorstelling te brengen en hen na afloop weer thuis te brengen.

De voorstelling vindt plaats in dorpshuis ´de Koeldert´ in Waardenburg, vanwege de voor senioren gemakkelijke toegankelijkheid en duurt van 14:30 tot 17:00 uur, met nazit om Nel Kars te ontmoeten. De vrijwilligers kunnen tussendoor naar huis, maar uiteraard ook de voorstelling bijwonen.

De entree bedraagt voor iedereen 10 euro, inclusief een kop koffie of thee.

Er staat zo nodig een kleine reisonkostenvergoeding tegenover.
Als u na de voorstelling de ouderen naar huis brengt, kunt u mogelijk een afspraak maken om op visite te gaan en nog eens over deze bijzondere middag na te praten. Uw betrokkenheid zal gewaardeerd worden. Dat is waar het met NLdoet om draait!

En als u hierna verder wil gaan met vrijwilligerswerk dan zullen zowel Welzijn als Stroomhuis Neerijnen u met open armen ontvangen!

Aanmelden
U kunt zich als vrijwilliger aanmelden via Welzijn Neerijnen (e-mail: info@welzijnneerijnen.nl of telefoonnummer: 0418 652371, bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 11:00 uur, bij voorkeur voor 1 maart 2013.
Bezoekers voor de voorstelling reserveren via het Stroomhuis Neerijnen