Nieuwsbericht Burgernet deelnemers maken Gemeente Neerijnen veiliger

Gepubliceerd op: 28 oktober 2013 00:00

Stel je voor. Je ziet twee mannen met bivakmuts bij de achterburen uit een raam klimmen. Je belt de politie om de inbraak te melden. Ondertussen zie je de mannen in een blauwe bestelbus met hoge snelheid de straat uit rijden. Gelukkig kun je een goed signalement van de mannen en de auto geven. De politie gaat direct naar ze op zoek en start een Burgernet actie.

Burgernet deelnemers in de buurt ontvangen een paar minuten later een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar de twee mannen in hun blauwe bestelbus. Een paar straten verderop ziet een oplettende Burgernet deelnemer twee mannen een blauwe bestelbus in een garagebox parkeren. Hij belt gratis via 0800-0011 naar de meldkamer om de centralist te laten weten waar hij de mannen heeft gezien. De centralist speelt de informatie direct aan de politie door. Nog geen kwartier later kan de politie de twee verdachten in de garagebox aanhouden.

Burgernet werkt
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de wijk te vergroten. Samen kunnen we de kans vergroten dat inbrekers worden opgepakt. Burgernet wordt uiteraard niet alleen ingezet bij inbraken. Ook bij een overval, een vermissing of doorrijden na een ongeval kunnen wij via Burgernet vragen of mensen in de buurt met ons meekijken. Buurtbewoners die zich hebben aangemeld, ontvangen een spraak- of sms-bericht met een duidelijke omschrijving van een persoon of voertuig. Als zij de verdachte zien of andere aanwijzingen hebben, kunnen zij gratis bellen naar 0800-0011. Zo kan de politie sneller en gerichter zoeken. En dat werkt: op dit moment wordt 1 op de 10 Burgernet acties dankzij tips van Burgernet deelnemers opgelost. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernet actie.

Doe ook mee!
Inmiddels zijn er bijna 1,4 miljoen Burgernet deelnemers in Nederland. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer Burgernet acties met succes kunnen worden afgesloten. Daarom loopt vanaf 6 september de landelijke campagne ‘Meld je aan voor Burgernet’. Ook Neerijnendoet mee, als deelnemer aanmelden kan op www.burgernet.nl. Zo werken we samen aan een veilig Neerijnen.

Intussen hebben zich in de provincie Gelderland ruim 22.000 nieuwe Burgernetters aangemeld. Ook in de gemeente Neerijnen loopt de campagne voortvarend. Inmiddels is 8,6% van de inwoners aangemeld bij Burgernet.

Iedereen van 16 jaar en ouder kan zich aanmelden. Ga naar www.burgernet.nl.