Nieuwsbericht Burgernet nu ook in Neerijnen

Gepubliceerd op: 31 augustus 2012 00:00

 

Iedereen kan zich aanmelden en eenvoudig helpen om de eigen buurt nog veiliger te maken. Burgemeester van Hedel nodigt alle inwoners van de gemeente Neerijnen uit om mee te doen. Personen die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid inde buurt - bijvoorbeeld als er is ingebroken of iemand vermist wordt - kunnen zich aanmelden voor Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers die gebeld kunnen worden als de politie met een zoekactie begint.

Het netwerk wordt ingezet bij urgente zaken waarbij de politie een duidelijk signalement heeft. Meedoen kan vanaf 16 jaar of ouder. Het werkt heel eenvoudig: je ontvangt een bericht, kijkt om je heen en als je de gezochte persoon ziet, bel je terug. Meer hoef je niet te doen.

Burgemeester A.J. van Hedel tekent convenant Burgernet
Burgemeester A.J. van Hedel tekent convenant Burgernet

Hieronder treft u nog wat nadere informatie aan over Burgernet.

Burgernet vervangt SMS-Alert
Vanaf 1 januari 2012 gaat regio Gelderland-Zuid gebruik maken van Burgernet. Burgernet vervangt geleidelijk het bestaande SMS-Alert en biedt de mogelijkheid om naast sms, ook spraakberichten op de vaste en mobiele telefoon te versturen. De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen.

Via SMS-Alert informeert de politie burgers, of roept juist hun hulp in bij incidenten in hun woon- en werkomgeving. Het nadeel hiervan is, dat er alleen een sms-bericht kan worden verstuurd. Daarom gaat politie Gelderland-Zuid vanaf januari over naar Burgernet.

Wat is Burgernet?
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeenten, openbaar ministerie en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Sinds 2008 is het een zeer succesvol instrument dat al in veel gemeenten in Nederland wordt ingezet. Vanaf januari 2012 wordt burgernet in Gelderland-Zuid ingezet. Tot die tijd wordt SMS-Alert nog gebruikt. SMS-Alert wordt daarna samengevoegd met Burgernet.

Berichtgeving
Zodra er bij de meldkamer een melding binnenkomt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak, kan de meldkamer van de politie een Burgernetactie starten. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Deelnemers van Burgernet krijgen vervolgens een ingesproken bericht via de vaste of mobiele telefoon of een sms-bericht, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de actie ten einde is, ontvangen alle opgeroepen deelnemers op dezelfde manier een bericht over de afloop van de actie. Bij niet tijdgebonden zaken worden vooral berichten per e-mail verstuurd.

Aanmelden
Vanaf november krijgen alle deelnemers van SMS-Alert een sms of brief om zich aan te melden voor Burgernet. Uiteraard kunnen ook mensen die niet meedoen met SMS-Alert zich aanmelden voor Burgernet. Iedereen die 16 jaar of ouder is, kan zich via www.burgernet.nl – als bewoner of ondernemer - op zowel privé als zakelijk adres aanmelden. Op deze manier levert u als inwoner van Gelderland-Zuid zelf een waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van uw leefomgeving. Voor meer informatie kunt u de website van Burgernet bezoeken. Daar is ook een filmpje te zien.