Nieuwsbericht Culturele thema’s dit najaar centraal in Stroomhuis

Gepubliceerd op: 20 augustus 2012 00:00

Naast deze vier speerpunten, waarin Stroomhuis veelal met andere culturele organisaties samenwerkt, besteedt het cultuur- en landschapscentrum met infoavonden en excursies uiteraard opnieuw ruim aandacht aan natuur- en landschap. Dit najaar zijn de thema’s: Nationaal landschap de Biesbosch, paddenstoelen, ‘Nacht van de Nacht’, Heesseltsche Uiterwaarden, en trek- en watervogels.

Dit blijkt uit het programma ‘September tot december 2012’ dat Stroomhuis deze week publiceert. In totaal presenteert de regionale vrijwilligersorganisatie komende maanden ruim dertig uiteenlopende evenementen, te veel om allemaal op te noemen. Dat aantal is met opzet echter toch geen uitbreiding ten opzichte van eerdere seizoenen, zegt Stroomhuis-voorzitter Piet van Wesemael. ,,In plaats daarvan is gezocht naar een verhoging van de kwaliteit en naar een grotere onderlinge samenhang in de programmering.”

Daarbij is er ook regelmaat. Want als vast ankerpunt is er eind september weer twee weekeinden lang de jaarlijkse kunstroute Waard Art. Op 12 en 13 okt wordt dit gevolgd door de jaarlijkse Sapdag en streekproductenmarkt, met op zaterdag 10 nov het halfjaarlijkse Dansfeest 30+, deze keer met rockband Tchom! En voorts weer tweemaal per maand de vertoning van opmerkelijke bioscoopfilms en natuurdocumentaires. Tot het eind van het jaar zijn er in Stroomhuis voorts nagenoeg permanent tentoonstellingen van beeldend kunstenaars.

Bijzonder is, nu voor de tweede keer, op 22 sep, een optreden van de succesvolle folkband Blue Dew, deze keer met de landelijke première van zijn programma ‘The Fair-Haired Boy’. Daarin zijn Ierse muziek en verhalen te zien en horen. Een mooi familieoptreden verzorgt ook weer Eric Borrias, met ‘De rattenvanger van Hamelen’ op 20 okt.

De onderlinge samenhang in de programmering blijkt meteen al op Open Monumentendag, het weekeinde van 8 en 9 sep. Naast een verrassende, zelf ontwikkelde fototentoonstelling van al het monumentale ‘groen’ in gemeente Neerijnen, zijn er dat weekend samen met Geldersch Landschap en Staatsbosbeheer aansluitend drie cultuurhistorische excursies: op Landgoed Neerijnen, in de eeuwenoude eendenkooi achter Waardenburg, en bij kasteel Ophemert. Op dat laatste monumentale landgoed is zo’n excursie lange tijd niet meer geweest.

Bij ‘Muziek tussen de Rivieren’ is de invulling van die samenhang heel anders. Bij dit festival werkt Stroomhuis voor het eerst nauw samen met Heerlijkheid Mariënwaerdt, Muziek in Buren en Muziek op de Dijk in Deil. Dat leidt vier avonden achter elkaar (van 24 tot 28 okt) tot vier heel uiteenlopende concerten, en dat na elkaar op vier verschillende podia. Bij ‘Vereeuwigd Landschap’ (9 tot 24 okt) en Kunstproject Afrika (18 okt tot 4 nov) wordt eveneens een verrassende samenhang gebracht tussen uiteenlopende activiteiten als expositie, lezingen en film.

Een brochure met het hele programma verschijnt dezer dagen in druk, en is dan verkrijgbaar op allerlei plekken als winkels en bibliotheken. Een compleet overzicht staat op www.stroomhuisneerijnen.nl of volg twitter: @stroomhuis.