Nieuwsbericht De tijd van eikenprocessierupsen en teken komt er weer aan

Gepubliceerd op: 04 mei 2016 14:55

In deze periode van het jaar komen eikenprocessierupsen en teken weer regelmatig voor en zorgen voor overlast. Op de website van GGD vindt u informatie wat u kunt doen om overlast te voorkomen en last ervan te beperken.

Pas op voor de eikenprocessierups!
Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantref-fen. Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brand-haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Sinds een aantal jaren hebben ook de gemeenten in het rivierengebied te maken met overlast door de eikenprocessierups. De brandharen veroorzaken vooral vanaf half mei en in juni en juli overlast voor mens en dier. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en nesten. Avri zorgt voor bestrijding in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen en Tiel.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. De rups leeft op eikenbomen. De aanwezigheid van de rupsen is vaak zichtbaar aan de kaalgevreten bomen. De nesten bestaan uit een dicht opeengehoopt spinsel van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Deze haren dringen zich in de huid, ogen en luchtwegen met klachten als jeuk, een pijnlijke huid, ademhalingsproblemen en oogontsteking als gevolg. Als u in contact bent gekomen met de rupsen of brandharen, was dan uw huid goed en spoel uw ogen goed uit met water. Als u ernstige klachten heeft, neem dan contact op met uw huisarts.
Klik op folder eikenprocessierups voor meer informatie. Ook kunt u terecht op de website van GGD Gelderland Zuid.

Bestrijding
Woont u in de gemeente Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen of Tiel en ontdekt u een nest in het openbaar groen? Neem dan contact op met:
• Avri via (0345) 58 53 53 of melding@avri.nl. U kunt uw melding ook via de website van Avri doorgeven. Dit geldt voor inwoners van de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Neerijnen.
• Bel- en Herstellijn via (0344) 63 75 55.

Vindt u de eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Het is niet aan te raden dit zelf te doen. U kunt het beste contact opnemen met een boomverzorgins- of ongediertebestrijdingsbedrijf bij u in de buurt.

Ook voor overlast en last van teken en lyme is er een folder en kunt u terecht op de website van RIVM.

U kunt ook bellen met GGD Gelderland Zuid via (088) 144 71 26 of mailen met infectieziekten@ggdgelderlandzuid.nl.