Nieuwsbericht Expositie: de hel en het paradijs van Dante

Gepubliceerd op: 27 februari 2012 00:00

Juke Hudig uit Neerijnen exposeert van 7 maart tot 9 april in het Stroomhuis in Neerijnen. Zij verbeeldde de Divinia Commedia van Dante in 111 pastels.

In 1998 begon Juke Hudig (1945) de Divinia Commedia van Dante te lezen én te tekenen.
“Onbevangen, nieuwsgierig en onbekend met het duizelingwekkende gedicht, stapte ik de hel van Dante binnen en worstelde mij tekenend door de verstikkende duisternis van het kwaad”, vertelt de kunstenares. “Dante’s hel leerde mij hoe ik mijn schaduwzijden onder ogen moest zien. Afdalen in de helle-trechter betekende ‘verdiepen’. Klimmen/stijgen op de louteringsberg vroeg om nederigheid en verinnerlijking. In het paradijs beschrijft Dante ‘de openbaring van het geestelijke’, de goddelijke dimensie. Drie jaar lang tekende ik, stap voor stap, de beelden van deze reis door het hiernamaals, met Dante als gids. Ik wist van tevoren niet hoe de tocht zou verlopen.”
In 2001 verscheen het boek Dante’s Divinia Commedia in 111 pastels. Hudig exposeerde in vele kerken in Nederland en in 2006 was ze te gast in het Museo Della Stampa te Fivizzano in Italië.

De Neerijnense is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem (1964-1967) en de Rijksacademie te Amsterdam (1967-1969). Vanaf 1977 tekende ze tuinen in pastel en potlood, veelal in opdracht. Tegelijkertijd ontwikkelde zij haar aandacht voor de spirituele weg. Het hierna, de zoektocht van de mens naar de onzichtbare wereld achter de tastbare werkelijkheid, is in al haar werk van de laatste jaren terug te zien.

De expositie in het Stroomhuis is gratis te zien van 7 maart tot 9 april op zaterdagen en zondagen (en Tweede Paasdag) van 13:30-16:30 uur. Juke Hudig is dan ook steeds aanwezig. Ook tijdens andere activiteiten in het Stroomhuis kunnen de kunstwerken bekeken worden. Die activiteiten staan, net als veel achtergrondinformatie over de kunstenares, op www.stroomhuisneerijnen.nl. Juke Hudig geeft op donderdag 22 maart om 20:00 uur een toelichting op haar werk. Zie ook www.jukehudig.nl.