Nieuwsbericht Extra mazelen vaccinatie voor baby's in Neerijnen

Gepubliceerd op: 26 juni 2013 00:00

 

Extra vaccinatie
Kinderen met een verhoogd risico op besmetting met mazelen krijgen een extra vaccinatie aangeboden. Het gaat  om kinderen tussen 6 en 14 maanden oud, die wonen in een gebied waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen ingeënt zijn. Kinderen onder de 6 maanden zijn nog beschermd door antistoffen via de moeder. Normaal worden kinderen vanaf 14 maanden ingeënt tegen mazelen maar in deze gebieden heeft het RIVM geadviseerd om een extra vaccinatie tegen mazelen op jongere leeftijd te geven. De kinderen die in aanmerking komen krijgen half juli een uitnodiging voor deze extra vaccinatie thuisgestuurd.

Inhaalvaccinatie
Kinderen krijgen volgens het het Rijksvaccinatieprogramma een BMR-vaccinatie met 14 maanden en een als ze 9 jaar zijn. Heeft uw kind een of allebei de vaccinaties gemist dan adviseren wij om deze alsnog te halen. Voor kinderen tussen 1 en 4 jaar kunnen de ouders contact opnemen met het consultatiebureau van de STMR, (0900) 84 33. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar kunnen ouders terecht bij GGD Rivierenland ( 0344) 69 89 40. 

Adviezen voor ouders
Ouders met een ziek kind dat mogelijk mazelen heeft kunnen contact opnemen met hun huisarts. De huisartsen in de regio worden door de GGD op de hoogte gehouden over het verloop van de mazelen in het gebied.
Ook vragen wij ouders van een kind met mazelen dit te melden op school en bij bezoek aan de huisarts of het consultatiebureau.

Mazelen
Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan de rode vlekjes. Er bestaat geen behandeling tegen mazelen  maar de meeste patiënten genezen volledig. Vaccinatie biedt goede bescherming tegen de ziekte. Sinds 1 januari 1976 is de vaccinatie tegen mazelen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking goed beschermd tegen mazelen door vaccinatie of het doormaken van de ziekte.

Vragen of meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u bellen met GGD Rivierenland, (0344) 69 89 40 of de STMR, (0900) 84 33. Op www.ggdrivierenland.nl staat meer informatie.