Nieuwsbericht Filmhuis Neerijnen: poëtische film over Spaanse dictatuur

Gepubliceerd op: 27 februari 2012 00:00

Een schattig avontuur van twee jonge meisjes, liefdevol en subtiel opgenomen. Of een politieke allegorie over het Spanje van dictator Franco. Het is allebei te zien in de klassieker ‘El Espiritu de la Comena’. Het Filmhuis van Stroomhuis draait deze poëtische film op donderdag 8 maart.
‘Geest van de bijenkorf’ is de Nederlandse titel van de beroemde film die de Spaanse regisseur Victor Erice in 1970 maakte. Hij speelt zich af in 1939, een jaar na het einde van de Spaanse burgeroorlog en gaat over twee meisjes, Ana en Isabel. Hun vader is waarschijnlijk een voormalige tegenstander van Franco. Hij houdt zich in zijn dorp nog uitsluitend bezig met bijenteelt.
Op een dag zien de twee zusjes in een rondreizende bioscoop de filmFrankenstein’. Ana wil weten waarom het monster mensen keelt, en waarom het aan het eind ook zelf doodgaat. Ze raakt gebiologeerd door goed en kwaad, leven en dood.

Subtiel en suggestief onderzoekt regisseur Erice de diepe wonden die de Burgeroorlog in zijn land heeft nagelaten. Realiteit en fantasie lopen naadloos in elkaar over, zoals dat in de kinderwereld gaat. Okergeel, traag en sober, weinig conversatie: hier is ook alle tijd om het Spaanse platteland op je te laten inwerken. Het leven van bijen in een bijenkorf is ook een metafoor voor leven onder het fascisme.

Filmexpert Marc Westermann geeft om 19.30 uur een toelichting. De film zelf start om 20 uur. Entree: € 5. Alleen voor leden Filmhuis. Maar dat kunt u gratis worden, door inschrijving aan de kassa. Stroomhuis is te vinden aan de Van Pallandtweg 1, 4182 CA  in Neerijnen. Voor actuele info zie www.stroomhuisneerijnen.nl, of volg twitter: @stroomhuis.