Nieuwsbericht Fruitestafette in Buren, Neerijnen en Zaltbommel: meer dan 350 hoogstamfruitbomen geplant!

Gepubliceerd op: 10 december 2012 00:00

Tijdens de uitdeeldag op 1 december haalden bewoners zelf hun bomen op. Wethouder Kool van de gemeente Neerijnen hielp enthousiast mee met het uitdelen van de vele fruitbomen. Vanuit zijn ervaring als agrariër kon hij deelnemers vertellen over de juiste aanplant en het snoeien van fruitbomen!Deelnemersontvingen ook een instructie voor de aanplant van een adviseur van Landschapsbeheer Gelderland. In de gemeente Zaltbommel gaf een adviseur aansluitend een gratis snoeicursus aan zo’n 25 belangstellenden. Bewoners kunnen op http://www.landschapsbeheergelderland.nl/ een instructiefilm bekijken hoe zij een hoogstam-fruitboom moeten aanplanten. Ook vinden ze hier meer informatie over het snoeien.

In het verleden plantten bewoners in het buitengebied vaak enkele hoogstambomen aan op het erf. Behalve dat de bewoners op deze manier het fruit bij de hand hadden, leverde dit ook een fraai en karakteristiek landschapselement en –beeld op. “Het is geweldig dat zoveel  bewoners meehelpen om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden. Landschaps-beheer Gelderland maakt dat graag mogelijk”, aldus projectleider Nomi Havelaar van Landschapsbeheer Gelderland.

Actie Boerenboomgaarden
Inwoners van het buitengebied uit de gemeenten Buren, Neerijnen en Zaltbommel konden zich afgelopen jaar opgeven voor deze actie waarbij ze vijf tot tien hoogstamfruitbomen konden krijgen. Ze konden kiezen uit handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim en kers. Omdat het aantal beschikbare bomen beperkt was, was de actie snel vol. De actie Boerenboomgaarden is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

De gemeenten Buren, Neerijnen en Geldermalsen zijn aangesloten bij het Steunpunt Hoogstamfruit, het loket voor alle vragen over snoei, onderhoud en aanleg van hoogstam-boomgaarden. Het Steunpunt Hoogstamfruit is een initiatief van Landschapsbeheer Gelderland en de gemeenten Geldermalsen, Beuningen, Zaltbommel, Culemborg, Maasdriel, Neerijnen en Buren. Het steunpunt wil hoogstamboomgaarden behouden en aanleg van nieuwe boomgaarden bevorderen door middel van advies, cursussen, ondersteuning bij subsidieaanvragen en het organiseren van publieksactiviteiten. Neem contact op met het Steunpunt Hoogstamfruit, telefoon 026-3537444 of via www.lanschapsbeheergelderland.nl/steunpunt-hoogstamfruit