Nieuwsbericht Helikopterbemanning in opleiding tot wapeninstructeur

Gepubliceerd op: 16 oktober 2014 00:00

Personeel van de Koninklijke Luchtmacht moet altijd goed zijn voorbereid op een eventuele inzet waar ook ter wereld, zoals de missie in Mali en het Midden Oosten. Opleiding en training zijn daarvoor belangrijk en vinden dagelijks en doorlopend plaats. Komende weken worden helikoptervliegers en loadmasters van het Defensie Helikopter Commando opgeleid tot wapeninstructeur tijdens de Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC).

Vier Apache-vliegers, drie Chinook-vliegers, twee Chinook loadmasters, een Cougar-vlieger en een Cougar-loadmaster doen dit jaar de HWIC. Deze bemanningen specialiseren zich tijdens deze cursus onder meer in het tactisch optreden in Nederland en in het samenwerken met eenheden van andere krijgsmachtdelen. De geslaagde cursisten dragen hun kennis weer over aan hun collega’s.

Opleiding
De HWIC cursus vindt dit jaar voor de achtste keer plaats en bestaat uit twee modules. Module 1 die in 2014 wordt aangeboden, besteedt onder meer aandacht aan het omzeilen van vijandelijke grond- en luchtgebonden radarsystemen. Module 2 vindt plaats in 2015. Op 20 november 2014 vindt voor de cursisten dé grote eindoefening plaats op de schietrange Bergen-Hohne in Duitsland. Hier wordt tijdens de oefening HWIC Strike de wapeninzet van de cursisten getest.

Vliegbewegingen
De training voor de opleiding vindt onder meer in Nederland plaats. In de aangewezen oefengebieden mag zo laag worden gevlogen als voor het doel van de oefening noodzakelijk is. Dit gebeurt in de gebieden Maas/Waal, Deelen, Uddel, Ginkel en Zaltbommel.

Maas/Waal
In het gebied Maas/Waal vinden oefeningen plaats op dinsdag 14 oktober tot en met vrijdag 17 oktober. Ook vinden op donderdag 23 of vrijdag 24 oktober afwijkende vliegbewegingen plaats tussen 09:00 uur en 16:30 uur vinden er vliegbewegingen plaats.

Deelen en Uddel
In de buurt van Deelen en Uddel vinden oefeningen plaats van maandag 20 oktober tot en met woensdag 22 oktober tussen 09:00 uur tot 16:30 uur.

Ginkel en Zaltbommel
In de buurt van Ginkel en Zaltbommel vinden oefeningen plaats van donderdag 23 oktober tot vrijdag 24 oktober.

Duitsland
Het gedeelte van de HWIC waarbij met scherpe munitie wordt geschoten vindt in Duitsland plaats. Hoewel training in Nederland noodzakelijk blijft, oefent de Koninklijke Luchtmacht regelmatig in dunbevolkter gebieden in het buitenland. Daarmee beperkt zij de overlast in Nederland.

Informatie en klachten
Militaire oefeningen worden vroegtijdig en zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of Teletekst pagina 766.