Nieuwsbericht Historische oogstactiviteiten aan de Zijveling in Ophemert

Gepubliceerd op: 07 augustus 2012 00:00

Op 18 augustus gebruiken leden van de Betuwse Historische Tractoren Club hun opgepoetste historische landbouwmachines om te laten zien waarmee vorige generaties landbouwers de oogst binnenhaalden. Ook de ontwikkeling in de werktuigen, zoals van grondbewerkingsmachines wordt er getoond .Bijvoorbeeld diverse ploegen, eggen en schijfeggen.

Suikerbieten werden oorspronkelijk met een tang geoogst, die men draaide. Daarna met een soort schoffel, de bietenlichter, die de biet uit de grond schepte. Zo’n dertig jaar geleden werd een machine ontwikkeld die één rij rooide, later vier rijen tegelijk. De modernste machine die te zien zal zijn rooit zes tijlen tegelijk.

Ook het hele proces van de graanoogst komt aan bod. Handmatig en met machines. Maaien, dorsen, stro binden, korrels malen tot meel (zie foto) en koekjes bakken in een oude houtoven. Daarbij mogen ook leerlingen van de Ophemertse basisschool hun aandeel leveren. Die hebben in het voorjaar al pootaardappels in voren gelegd en gaan die nu handmatig rooien. Ze krijgen een zakje met nieuwe aardappels mee naar huis.  Ook hun vogelverschrikkers zijn nog te bewonderen.

Het wildebloemenzaad dat ze ook al eerder zaaiden is opgekomen. Nu kunnen ze daarvan een veldboeket plukken. Voor hun maatschappelijke stage geven leerlingen van het Lingecollege daarbij tekst en uitleg over de namen van de bloemen.

Achter minitrekkertjes van grasmaaimachines kunnen kinderen boomstammetjes slepen.

De verwerking van de oogst is eveneens historisch te noemen: wecken in een ouderwetse weckketel op een houtkachel, jam en appelmoes koken op petroleumstellen.

Daarnaast is er nog veel meer te zien en te beleven, om een idee te geven: poffertjes eten,  hoefijzers smeden op een smidsvuur, en ook historische tractoren en landbouwmachines, oud handgereedschap, zelfgemaakte miniaturen en  kofferbakverkoop  van oude onderdelen en andere rommeltjes (aanmelden bij onderstaande telefoonnummers).

Tijd en plaats: 18 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur aan de Zijvelingsestraat te Ophemert.

Toegang en parkeren gratis. Informatie bij Kees Dordmond, tel. 06-1250039 en Kees Jagtenberg tel. 0344-691853.

Oogstdag Ophemert