Nieuwsbericht Leerlingen Cbs Goudenstein ontwerpen duurzame wijk van de toekomst

Gepubliceerd op: 06 april 2017 15:25

Leerlingen Cbs Goudenstein ontwerpen duurzame wijk van de toekomst

Hoe ziet de duurzame wijk van de toekomst eruit? Leerlingen van groep 7/8 van basisschool Cbs Goudenstein uit Haaften gingen hierover op 30 maart in gesprek met burgemeester Harry de Vries van Neerijnen.
De kinderen kwamen met veel concrete en creatieve ideeën hoe we in 2035 klimaatbestendig wonen, spelen, reizen en naar school gaan.

Burgemeester De Vries: "Natuurlijk kwamen de kinderen met al bestaande ideeën zoals de zonnepanelen op het dak van de school. Maar ook minder gamen en vaker buiten spelen, de was buiten drogen in plaats van in de droger en de auto wat minder wassen en dan met met regenwater. Maar het 'juf, het digiboard staat nog aan en dat kost energie', was wel een heel actuele."

 

Energieles Goudenstein 1

Aanpassing aan en tegengaan van een veranderend klimaat. Energiebesparing en energieopwekkende huizen, elektrische deelauto's en geen gebruik van aardgas meer. Een wijk in de toekomst zal er anders gaan uit zien.
Het Gelders Energieakkoord, waarin 160 toonaangevende bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties samenwerken, schakelen daarom dit de hulp van kinderen in. 2035 is hun toekomst!
Met tekeningen en elfjes legden de kinderen hun toekomstbeelden en ontwerpen vast. Een jury zal drie leerlingen uit de gemeente Neerijnen uitkiezen welke worden afgevaardigd om de ideeën van de klas uit te werken tot een Gelders Actieplan op het kindercongres van het Gelders Energieakkoord op 10 mei.

Er werd niet alleen over de toekomst gesproken. Er zijn genoeg acties die nu al in gang gezet kunnen worden voor een beter klimaat. In een heuse klimaatdeal werden die acties vastgelegd.

Burgemeester De Vries: "De leerlingen hebben beloofd thuis zelf meer te gaan letten op het energieverbruik en ze gaan hun ouders er ook op aanspreken. Maar bij ons in het gemeentehuis gaan we er eveneens op letten. Zo wil ik liefst geen karton en plastic meer gebruiken en mag de thermostaat wat mij betreft twee graden lager."

Energieles Goudenstein 2

Over De jeugdcampagne van het Gelders Energieakkoord
Klimaatverbond Nederland en IVN Gelderland organiseren de jeugdcampagne "2035; onze toekomst" namens het Gelders Energieakkoord. In alle Gelderse gemeenten worden in de periode 10 februari t/m 15 april gastlessen gegeven door Gelderse politici op basisscholen. Kinderen praten mee in het Gelders Energieakkoord. Uit elke gemeente worden 3 kinderen afgevaardigd naar het jeugdcongres. Een spannende en bijzondere dag waarop het kinderactieplan voor Gelderland verder wordt uitgewerkt en gepresenteerd.
Het Gelders Energieakkoord is door ruim 160 toonaangevende bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties in Gelderland ondertekend. Ze vinden elkaar in de gezamenlijke ambitie: Gelderland Energieneutraal in 2050. Ieder op zijn eigen wijze, vanuit zijn eigen organisatie en zijn eigen standpunten en verantwoordelijkheden.
Maar met één ambitie: samen werken aan de energietransitie.