Nieuwsbericht Leerlingen groep 8 ontvangen ‘Alcohol nee’-contract

Gepubliceerd op: 04 juni 2013 00:00

Kort voor de komende zomervakantie ontvangen leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de regio Rivierenland het zogenaamde ‘Alcohol nee’-contract. Gemeenten, GGD, politie en IrisZorg vinden het belangrijk om leerlingen en hun ouders/verzorgers van goede informatie over alcohol en roken te voorzien en te stimuleren dat ouders hierover met hun kinderen in gesprek gaan.

Na de zomervakantie gaat deze groep leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Een nieuwe omgeving en allerlei veranderingen. Als kinderen naar de brugklas gaan proberen ze graag nieuwe dingen uit. Daarom is dit hèt moment om de onderwerpen roken en alcohol te bespreken. De leerlingen in de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel ontvangen een speciaal ‘Alcohol nee’-contract dat ze samen met hun ouders kunnen ondertekenen. Ze beloven hun ouders/verzorgers geen alcohol te drinken tot ze 18jaar zijn. Tevens ontvangen de ouders een folder over roken.

Uit onderzoek in de regio Rivierenland onder ouders en verzorgers in 2010, bleek dat ouders/verzorgers wel weten dat ze grenzen moeten stellen over alcoholgebruik, maar ze niet precies weten hoe ze dit moeten doen. Daarom krijgen de leerlingen naast het ‘Alcohol nee’-contract ook informatie voor hun ouders mee met tips over dit onderwerp. Ouders hebben namelijk veel meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan ze zelf denken. Met name bij het uitstellen van de startdatum van drinken spelen ouders een belangrijke rol.

Voorkomen vroegtijdig gebruik
Het terugdringen van roken en alcohol onder jonge jongeren blijft speerpunt van de gemeente. Daarbij is belangrijk in te steken op het voorkomen van vroegtijdig gebruik van alcohol en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De gemeenten, GGD, politie en IrisZorg werken daarom ook met andere partijen als het voortgezet onderwijs, sportverenigingen en festivals in Rivierenland samen om het gebruik terug te dringen.