Nieuwsbericht Luchtmacht helikopterbemanningen trainen in de avonduren

Gepubliceerd op: 14 juli 2015 13:50

Helikopter Chinouk

Het personeel van het Defensie Helikopter Commando traint in de komende weken (vanaf week 29) in de late avonduren. Voor deze periode is toestemming verleend voor het uitvoeren van militaire vluchten voor oefendoeleinden bij duisternis tot uiterlijk 01.00u. Zo kunnen helikopterbemanningen blijven voldoen aan het vereiste niveau van geoefendheid die nodig is voor inzet waar dan ook ter wereld.

Om veilig te kunnen opereren, zowel bij daglicht als bij duisternis, trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door. De helikopterbemanningen vliegen van maandag tot en met donderdag in de avonduren tot uiterlijk 01.00u. De bemanningen vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen en Militair Luchtvaart Terrein Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen van Nederland. De trainingen kunnen uitgebreid worden met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine.

Vliegen bij duisternis
Bij duisternis vliegen helikopterbemanningen met speciale nachtzichtapparatuur. Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld.

Ontheffing
De verleende ontheffing en informatie over vliegbewegingen zijn terug te vinden op internet, zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen via 'Militaire vluchten', zie onder 'documenten' of Teletekst pagina 766.

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen onder ' klachten geluidsoverlast' of via telefoonnummer 0161-296100 of het gratis nummer 0800-0226033.