Nieuwsbericht Makkelijk discriminatie melden met gratis app

Gepubliceerd op: 12 november 2012 00:00

ieder1gelijk
Logo iede1gelijk 

Voelt u zich ongelijk behandeld vanwege bijvoorbeeld uw huidskleur, leeftijd, handicap of geloof? U kunt dit nu eenvoudig melden aan Ieder1Gelijk, Bureau Gelijke Behandeling Gelderland Zuid, met de app ‘Discriminatie melden’. De app is gratis te downloaden in de appstore. Gerd Leers, oud- minister voor Immigratie, Integratie en Asiel, lanceerde de app. Dit deed hij tijdens het Landelijk Overleg Minderheden namens de antidiscriminatiebureaus van Nederland.

App ieder1gelijk

Het melden van discriminatie is van groot belang. Alleen als bekend is waar en hoe discriminatie voorkomt, kunnen verantwoordelijke instellingen er iets tegen doen. Melden van discriminatie gebeurt echter weinig. In 2011 registreerden de antidiscriminatiebureaus landelijk circa 6300 klachten en meldingen. Terwijl uit onderzoeken blijkt dat discriminatie veel vaker voorkomt. Uit het rapport Discriminatieklimaat Gelderland Zuid blijkt bijvoorbeeld dat één op de zes inwoners van Gelderland Zuid zich in 2011 gediscrimineerd voelde. Eén op de drie inwoners nam discriminatie waar bij anderen. De meldingsbereidheid is onder andere laag omdat mensen vaak niet precies weten waar ze terecht kunnen met hun melding. De verwachting dat melden niet helpt, speelt ook een rol.

De app ‘Discriminatie melden’ maakt discriminatie melden makkelijker. Via de app komt de melding automatisch terecht bij het antidiscriminatiebureau in de regio waar u woont. In deze regio is dat Ieder1Gelijk, Bureau Gelijke Behandeling Gelderland Zuid. Een klachtenconsulent van Ieder1Gelijk neemt na ontvangst van de melding contact met u op, als u dat wilt.

De app is beschikbaar voor mobiele telefoons met een Apple- en Androidbesturingssysteem. U kunt de app onder de naam ‘Discriminatie melden’ gratis downloaden via de appstore. Discriminatie melden blijft ook mogelijk via de website van Ieder1Gelijk, www.ieder1gelijk.nl, en telefonisch via (024) 324 04 00.