Nieuwsbericht Mevrouw J.M. Bensing Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Gepubliceerd op: 25 maart 2015 08:15

Mevrouw J.M. Bensing uit Haaften is op dinsdag 24 maart 2015 door burgemeester L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen gedecoreerd vanwege haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Zij kreeg de bij deze orde behorende versierselen opgespeld in de Maskeradezaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Mevrouw Bensing, al eerder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, kreeg de Ridderorde voor haar wetenschappelijk onderzoek naar neurobiologische en psychofysiologische mechanismen tot op onderzoek gebaseerde aanbevelingen voor artsen waarin het perspectief van patiënten voorop staat. Het onderzoek is gezaghebbend en van internationaal toonaangevende kwaliteit.
Voor haar onderzoeken en publicaties ontving zij in 2006 ook al de hoogste onderscheiding voor een in Nederland werkzame wetenschapper die tot de internationale top behoort: de NWO-Spinozapremie.
Jozien Bensing is de eerste niet-Amerikaanse die de prestigieuze George Engel Award ontving van de American Academy on Physician and Patient, inmiddels American Academy on Communication in Healthcare (AACH). Zij kreeg dit voor haar uitmuntende onderzoek naar theory practice and teaching of effective healthcare communication and related skills.

De gemeente Neerijnen feliciteert Jozien Bensing hartelijk met deze bijzondere Koninklijke Onderscheiding.

Mw. Jozien Bensing
Mw. Jozien Bensing

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw J.M. Bensing
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Mevrouw professor Jozien Bensing ontving in 2004 bij de Algemene gelegenheid de Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds die tijd is zij doorgegaan met haar werk als wetenschapper en bestuurder en ontving in maart 2006 de hoogste onderscheiding voor een in Nederland werkzame wetenschapper die tot de internationale top behoort: de NWO-Spinozapremie.

Deze prijs ontving zij voor haar multidisciplinaire onderzoek naar de communicatie tussen artsen en patiënten en haar internationaal gebruikte onderzoeksmethode om non-verbale communicatie te kwantificeren. Haar onderzoek naar communicatie beslaat het hele continuüm van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar neurobiologische en psychofysiologische mechanismen tot op onderzoek gebaseerde aanbevelingen voor artsen waarin het perspectief van patiënten voorop staat. Het onderzoek is gezaghebbend en van internationaal toonaangevende kwaliteit.

Zij heeft meer dan 200 veelgeciteerde publicaties op haar naam staan en geeft vele lezingen en presentaties over onderwerpen op het grensvlak tussen algemene en geestelijke gezondheidszorg zoals moeheid en pijn.

Zij is lid van de Gezondheidsraad, de Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) van de KNAW en de Raad voor gezondheidsonderzoek (RGO) en mede-oprichtster en eerste president van de European Association for Communication in Healthcare (EACH).

Als lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW), afdeling Letterkunde, sectie Gedrags- en Maatschappelijke wetenschappen heeft zij de bestuurlijke werkzaamheden ontplooid zoals:

  • voorzitter van de Beoordelingscommissie Onderzoeksmasters Gedragswetenschappen;
  • voorzitter Commissie Briefadvies Zelfcitatie en Zelfplagiaat;
  • voorzitter Commissie Kwaliteitsindicator sociale wetenschappen;
  • lid Commissie Wetenschappelijke Integriteit (commissie Schuyt).

Jozien Bensing is de eerste niet-Amerikaanse die de prestigieuze George Engel Award ontving van de American Academy on Physician and Patient, inmiddels American Academy on Communication in Healthcare (AACH). Zij kreeg dit voor haar uitmuntende onderzoek naar theory practice and teaching of effective healthcare communication and related skills.

Daarnaast is zij toezichthouder van het Erasmus MC, Jeroen Bosch ziekenhuis en Medisch Spectrum Twente te Enschede.