Nieuwsbericht Oogstdag 2011 door Betuwse Historische Tractoren Club

Gepubliceerd op: 17 augustus 2011 00:00

Oogstfeest aan de Zijveling in Ophemert

Op 20 augustus organiseert de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC)een evenement rond de oogst van landbouwproducten. Niet met moderne technologie, maar zoals er vroeger geoogst werd.
Alleen ouderen kunnen nog maaien met een zicht.  Zo’n ding slijpen kan vrijwel niemand meer. Het handmatig maaien werd al lang geleden verruild voor maaien met een machine,  een zelfbinder. Beide manieren zijn de 20e te zien, net als het dorsen van het gemaaide koren met een oude dorskast. Het graan wordt met een bonkerig geluid in een juten zak ‘gespuugd’.

Om de grond  fijn te maken, gebruikte men vroeger kleine grondfreesmachientjes. Aan de Zijveling  zullen er  vijftien aan het werk zijn.  Een ouderwetse plantpootmachine plant er boerenkool en prei. Voorop zitten twee mannen die de plantjes in een schijfplaat steken. De machine doet het pootwerk.

Op het terrein worden aardappels gerooid zoals dat vroeger gebeurde. Een speaker geeft tekst en uitleg bij de verschillende activiteiten.

Ook zijn er natuurlijk historische tractoren te bewonderen, net als de zelfgemaakte miniatuur tractoren van Henk Verhoeks. Een klompenmaker toont er zijn ambacht en een smid smeedt er hoefijzers.

Traditiegetrouwkunnen kinderen er koekjes bakken in een zelfgemaakte houtoven. De sfeer zal, zoals gebruikelijk bij de BHTC, feestelijk zijn. Zelfs een Indiaan komt er kijken!

Voor liefhebbers staan er van 10.00 uur  tot 16.00 uur hapjes en drankjes klaar. Toegang is gratis.

 Oogstdag 2011