Nieuwsbericht Orion ensemble in Stroomhuis Neerijnen

Gepubliceerd op: 17 maart 2014 00:00

 

Op zondag 23 maart speelt andermaal het Orion ensemble in Stroomhuis Neerijnen. In september 2013 werden we verrast door het aanbod van het Orion trio om een kort concert te geven bij de opening van de expositie van Abraham Yakin – een oom van Pauline Terlouw -. Dat concert was fascinerend en vroeg om meer! We zijn de leden erg erkentelijk dat ze nu, na het ‘pro deo’ optreden vorig jaar, bereid waren een volledig concert te geven.

 

Het Orion Ensemble bestaat uit: Leonard Leutscher – piano, Carla Schrijner – cello en Pauline Terlouw – viool. Het is een kamermuziekgezelschap met als vaste kern een pianotrio. Het werd opgericht in 2000 en geeft sindsdien vele concerten met als kenmerk een programmering zonder grenzen, qua bezetting, stijl, tijd en land. Een van de krachten van het ensemble is het op originele wijze verbanden leggen tussen klassieke, jazz, Joodse, Spaanse en Argentijnse muziek. De titel van het concert is “ROOTS”, verwijzend naar de inspiratiebron van de diverse componisten van wie werk ten gehore gebracht wordt. Zie ook http://www.orionensemble.net/.

 

Voor veel componisten zijn volksmelodieën en traditionele dansmuziek een bron van inspiratie. Haydn zocht het in dit geval buiten de deur, in Hongarije.

 

Achron, De Falla en Piazzolla gingen juist op zoek naar hun eigen ‘roots’, de Joodse volksmuziek, de Spaanse flamenco en de Argentijnse tango. Gershwin liet zich inspireren door de muziek van zijn landgenoten, de blues en jazz van de zwarte bevolking van Amerika.

 

In dit programma hoort u van al deze componisten een aantal totaal verschillende werken uit verschillende tijden, maar met dit ene gemeenschappelijk: of de makers nou andermans exotische veren dragen of die van hun landgenoten, hun eigenheid kunnen ze niet verloochenen.

 

23 maart, aanvang 14.30 entree €15, tot 18 jaar €7,50, Uit-spanning is open

 

De leden van het Orion Ensemble zijn:

 

  • Leonard Leutscher studeerde piano en muziektheorie bij Gerard Hengeveld en Jan van Dijk aan Het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en bij Thom Bollen te Zwolle. Hij was een aantal jaren als docent muziektheorie verbonden aan het conservatorium van Zwolle. Nu maakt hij deel uit van het Orion Ensemble en verzorgt diverse cursussen aan het Instituut voor Kunstzinnige Vorming te Emmen en voor 'Het Luisterrijk' in Utrecht.

 

 

  • Carla Schrijner studeerde cello aan Het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jean Decroos. Zij volgde cursussen bij Paul Tortelier en Boris Pergamenschikov. Jarenlang was zij verbonden aan Het Brabants Orkest. Nu is ze celliste in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Kamerorkest en het Orion Ensemble.

 

 

  • Pauline Terlouw studeerde viool bij Wolfram König. Zij was jarenlang lid van het Gustav Klimt Kwartet. Momenteel is zij violiste in het Metropole Orkest en behoort zij tot de vaste kern van het Orion Ensemble. Sinds 2005 is zij lid van het Dutch String Trio en in 2005 mede-oprichtster van 'Het Luisterrijk' in Utrecht. Pauline treedt ook geregeld op met haar vader, de schrijver en oud commissaris van de koningin Jan Terlouw.

 

 

  • Uitgevoerd zullen worden van:

 

  • George Gershwin(1898-1937) - Three Preludes
  • Joseph Achron (1886-1943) - Hebrew Melody , opus 33
  • Joachim Stuchevsky (1891-1982) - Sounds from the past

  • Manuel De Falla (1876-1946) - Suite populaire Espagnole
  • Astor Piazzolla (1921-1992) - Enrico

 

De arrangementen in dit programma zijn gemaakt door Leonard Leutscher.

 

Reserveren aanbevolen: zie www.stroomhuisneerijnen.nl.