Nieuwsbericht Prijsuitreiking project ‘Neerijnense scholen blikken terug op 40 – 45’

Gepubliceerd op: 13 juni 2012 00:00

De gemeente Neerijnen organiseerde in samenwerking met de basisscholen in de gemeente en Het Stroomhuis in Neerijnen een project over de Tweede Wereldoorlog, onder de titel ‘Neerijnense scholen blikken terug op 40 – 45’. Doel van het project was om leerlingen bewust te maken van hetgeen in de Tweede Wereldoorlog in hun dorp heeft plaatsgevonden in het kader van de 4 en 5 mei-herdenking in Neerijnen.

Het project bestond uit twee opdrachten: het maken van een expositie in Het Stroomhuis in Neerijnen. De vormgeving was vrij: tekeningen, een toneelstuk, een collage of een gedicht, maar het onderwerp was een door de Historische Kring uitgezochte gebeurtenis uit het eigen dorp.
Het tweede onderdeel bestond uit een quiz over de Tweede Wereldoorlog. De school die over beide onderdelen de hoogste score behaalde, was de winnaar van het project. De expositie werd beoordeeld door een deskundige jury en de quiz werd gepresenteerd door wethouder Jan Koedam. Burgemeester Alex van Hedel en oud-burgemeester Marianne Kallen vormden hiervan de jury.

Nadat alle punten bij elkaar waren opgeteld (Obs Ophemert won de quiz. Obs Haaften werd hierbij tweede, maar won overduidelijk de expositie met een zelfgemaakte film), bleek één school met een nipte voorsprong de winnaar van het project. Burgemeester Alex van Hedel overhandigde daarom gisteren op schoolplein in Haaften de 1e prijs aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de Obs Willem Alexanderschool.

De winnende leerlingen mogen op 4 juli aanstaande, samen met enkele organisatoren van het project én burgemeester Van Hedel, een dagje uit naar het Airbornemuseum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek.
De beide deelnemers aan de quiz, Bart en Yassin, mochten namens hun groep de burgemeester assisteren bij het ‘onthullen’ van de prijs.