Nieuwsbericht Samen tegen woninginbraken!

Gepubliceerd op: 09 februari 2016 13:45

Cijfers 2015 en buurtpreventie

In 2015 zijn er in de gemeente Neerijnen helaas meer woninginbraken gepleegd dan in 2014. Het gaat om 44 inbraken, daarnaast zijn er 21 pogingen tot inbraak geweest. In alle kernen zijn inbraken gepleegd, maar in Haaften, Opijnen en Ophemert waren de meeste inbraken. Bij de grote meerderheid van de inbraken gaat het om vrijstaande woningen, hoekwoningen en 2onder1 kap woningen.

Wat kunt u doen?
Elke inbraak is er één teveel. Daarom roept de politie inwoners van de gemeente op alert te blijven. Bel bij verdachte situaties altijd direct 112. Een inbreker heeft vaak maar dertig seconden nodig om binnen te komen. Maak het de inbrekers daarom zo moeilijk mogelijk. Zorg voor goedgekeurde sloten op ramen en deuren en gebruik tijdschakelaars op lampen, zodat het lijkt alsof u thuis bent. Sluit altijd alle ramen en deuren, ook al bent u maar kort van huis. Meld u aan voor Burgernet en stimuleer onderlinge sociale controle. Kijk voor meer preventietips op www.politiekeurmerk.nl.

WhatsApp en Buren Alert
WhatsApp preventie is een moderne digitale vorm van buurtpreventie. Gebruikers kunnen met WhatsApp gratis met elkaar berichten uitwisselen en bestanden delen. Er zijn inmiddels steeds meer WhatsApp groepen die op lokale schaal een buurt veiliger proberen te maken. Het voordeel van WhatsApp is dat je elkaar snel een berichtje en eventueel foto kunt sturen en elkaar kunt waarschuwen. Een bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd kan leiden tot intensieve sociale contacten. Op dit moment zijn er WhatsApp groepen in Hellouw (3), Tuil (2), Waardenburg (2), Opijnen (2), Est en Ophemert (2).

In Neerijnen wordt gebruik gemaakt van Buren Alert. Voordat Buren Alert gebruikt kan worden, dient u zich aan te melden via www.burenalert.nl. Om te weten wie er allemaal meedoen en om het initiatief te overzien, is het praktisch een coördinator of aanspreekpunt aan te stellen.

Wilt u de buurt waarschuwen, dan belt u de centrale. U kunt direct een bericht inspreken en de verbinding verbreken. Binnen een minuut gaat bij alle deelnemende buren (in een bepaalde straal) de telefoon over en horen zij bij opnemen uw ingesproken bericht. Zo is de buurt razend snel gewaarschuwd en voorkomt u schade en leed met elkaar.

Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.neerijnen.nl/veiligheid/veiligheid_in_neerijnen/. Voor vragen of het melden van een initiatief kunt u contact opnemen met dhr. R. de Gans via 140418.