Nieuwsbericht Voorlopig TV advies Programmaraad Gelderland Zuid

Gepubliceerd op: 20 november 2012 00:00

De Programmaraad Gelderland Zuid heeft in zijn vergadering van 15 november 2012 het voorlopige tv-advies voor de periode juli 2013 – juli 2014 vastgesteld.

Het advies geldt voor het hele werkgebied van de programmaraad waaronder vallen de gemeenten Arnhem, Beuningen, Buren, Druten, Duiven, Geldermalsen, Groesbeek, Lingewaal, Lingewaard, Maasdriel, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nederbetuwe, Neerijnen, Nijmegen, Overbetuwe, Tiel, Ubbergen, Westervoort, West Maas en Waal, Wijchen en Zaltbommel,

Het advies van de programmaraad heeft alleen betrekking op het analoge pakket. De samenstelling van het digitale pakket behoord tot de competentie van UPC.

Overwegingen
Er hebben zich geen programma-aanbieders aangemeld voor een presentatie. Er zijn ook geen verzoeken of signalen gekomen van kijkers voor opname van een of meer nieuwe zenders.

VOORLOPIG TV-ADVIES
De programmaraad heeft gelet op het voorgaande besloten geen wijzigingen aan te brengen in het huidige tv-pakket en om het voorlopig tv-advies voor de periode juli 2013 – juli 2014 als volgt samen te stellen: 

A. De wettelijk verplichte zenders:
1.   Nederland 1
2.   Nederland 2
3.   Nederland 3
4.   VRT Eén
5.   Ketnet/Canvas
6.   TV Gelderland (in Mook L1)
7.   Lokale TV

B. Aanvulling op wettelijk basispakket:
8.   ARD
9.   BBC1
10. BBC2
11. WDR
12. TV5 Monde
13. BravaNL
14. ZDF
15. Eurosport

Reservezenders:
SLAM!TV
Discovery Channel
Arte
Nickelodeon
Rai Uno
Kanaal 13
Gelre TV

Motivering van het advies:
1 t/m 7 wettelijk verplichte zenders
8.   ARD: Duitse publieke zender; biedt een programmamix van nieuws, informatie, sport, politiek, docu- mentaires, fictie (krimis), films, serviceprogramma’s en typisch Duits amusement. Uit kijkersreacties blijkt dat deze zender veel bekeken wordt in het oostelijk deel van het werkgebied.
9.   BBC1: Engelse publieke zender: veelzijdige programmering, Veelgevraagd in hele werkgebied..
10. BBC2: Engelse publieke zender; veelzijdige programmering. Zender die veel bekeken wordt in hele werkgebied.
11. WDR: Duitse publieke regionale zender; vooral voor Oost-Gelderland van belang voor regionale informatie; profileert zich als regionaal georiënteerde general-interestzender met het grootste aantal eigen producties; de editie Düsseldorf geeft nieuws en informatie door over de regio die aan het oostelijk deel van het werkgebied grenst.
12. TV5 Monde:  Franstalige zender, wereldwijd te ontvangen; informatie over een diversiteit aan culturen en standpunten; daarnaast veel aandacht voor film, sport, documentaires en eigen producties; maakt vooral gebruik van de programma's van de deelnemende en geassocieerde Franstalige omroepen uit Europa (Frankrijk, Franstalig België, Franstalig Zwitserland), Canada en Afrika. Deel van de programma’s is Nederlands ondertiteld. Niet doorgeven van deze zender leidde enkele jaren geleden tot een storm van protest,  hetgeen opname in het advies wettigde.
13.  BravaNL: Commerciële zender zonder reclame die veel aandacht besteed aan opera’s, concerten, solorecitals en documentaires van Nederlandse bodem. Nederlandse solisten, ensembles en orkesten, zoals o.m. het Gelders Orkest, krijgen veel aandacht naast concerten, opera’s en documentaires van het internationale concertpodium.
14.  ZDF: Duitse publieke zender; biedt veel informatie, amusement en educatie. Deze zender is vooral populair vanwege sportuitzendingen
15.  Eurosport: Nederlandstalige commerciële zender; sportuitzendingen (live en opnamen).

Als een zender niet (meer) in het advies opgenomen is, betekent dit niet dat deze zender niet (meer) doorgegeven wordt. De beslissing daarover ligt bij UPC.

Reageren op dit advies is mogelijk tot uiterlijk 15 december 2012 via www.programmaraadgelderlandzuid.nl