Nieuwsbericht Vroege voorjaarsvogels: avond en excursie met ontbijt in Stroomhuis

Gepubliceerd op: 12 maart 2012 00:00

NEERIJNEN – Met het ontluikende voorjaar zijn de vogels weer druk in de weer. Ook in Stroomhuis Neerijnen. Dinsdag 20 maart is er een informatieve avond over ‘vogelzang en baltsgedrag’. En pal daarna, om het ook in het echt te horen, op zaterdag 24 maart een vroege vogelexcursie. Want die is al bij het krieken van de dag, met na afloop ontbijt.

Tijdens de Stroomhuisavond, met licht- en geluidsbeelden, bespreekt vogelexpert Marc Westermann tal van telkens weer intrigerende aspecten van de vogelzang. Wie weet of de zang van vogels inderdaad louter functioneel is, om aan te geven ‘dit is mijn territorium’. Of is het vooral bedoeld om als mannetjesvogel opgemerkt en uitverkoren te worden door langsvliegend vrouwelijk schoon? Maar zijn er dan niet ook soorten waarbij juist de vrouwtjesvogels zingen? En is zang genetisch vastgelegd. Of  kunnen vogels zingen, zoals door te luisteren naar soortgenoten?

Maar kan het niet ook, dat vogels voor hun plezier zingen en een artistieke prestatie ten beste geven? Deze fascinerende infoavond op dinsdag 20 maart begint om 20 uur. Na de pauze zijn er filmfragmenten te zien van soms adembenemend baltsgedrag. Entree: € 3,50

Om het allemaal ook in het echt te horen is er de daarop volgende zaterdag, 24 maart, een vroege vogelexcursie. Die begint al voor dag en dauw, te weten bij zonsopgang. Want dan zijn de zangers het meest actief. Nu, aan het begin van het voorjaar, zijn vooral standvogels als winterkoning, vink, boomklever en boomkruiper te horen en te zien. De verkenningstocht gaat om half zeven ’s morgens in Stroomhuis van start, en slingert dan over Landgoed Neerijnen en vervolgens door de uiterwaarden. De excursie duurt circa twee uur. Hij staat eveneens onder leiding van Marc Westermann, met nu daarnaast diens niet minder ervaren collega Els Bary. Neem verrekijker en waterdichte schoenen mee!

Maar eerst is er in UIT-spanning het Stroomhuis op dit vroege uur al koffie. En direct na de excursie (om half negen) staat er, opnieuw in de UIT-spanning, een gezellig vogelontbijtje klaar. De deelname aan de excursie (inclusief ontbijt) bedraagt € 5. Voor dit uitzonderlijke aanbod -- uitsluitend voor de deelnemers aan deze excursie – is reserveren noodzakelijk. Dat kan tot uiterlijk woensdag 21 maart, met een mailtje naar reservering@stroomhuisneerijnen.nl. Of bel: 06-23355113. Stroomhuis is te vinden aan de Van Pallandtweg 1, 4182 CA  in Neerijnen. Voor actuele info zie www.stroomhuisneerijnen.nl, of volg twitter: @stroomhuis.