Nieuwsbericht Wat kunt u doen tegen hitte in huis?

Gepubliceerd op: 22 juli 2013 00:00

 

Aanhoudende hitte
Extreme temperaturen zijn een uitzondering in Nederland, maar de laatste jaren hebben we wel steeds vaker warme dagen, soms zelfs weken. Niet altijd even prettig, en voor sommige mensen kan aanhoudende hitte ook een bedreiging voor de gezondheid zijn. Een periode van aanhoudende hitte betekent 4 of meer dagen met temperaturen boven de 27 graden. Het KNMI geeft een waarschuwing af als de kans op een periode van aanhoudende hitte 90% of groter is. Kijk hiervoor op de website van het KNMI.

 

Hitte en uw gezondheid
Wat voor effect kan hitte op uw gezondheid hebben? Door te weinig koelte kan het lichaam oververhit raken. Oververhitting kan leiden tot uitputting en vocht- en zoutverlies. De eerste klachten die optreden, zijn:

 

 • prikkelbaarheid

 • hevige dorst

 • uitputting

 • duizeligheid

 • spierspasmen

 

Bij een gebrek aan zout kunnen optreden:

 

 • spierkrampen

 • hevige vermoeidheid

 • hoofdpijn

 • duizeligheid

 • misselijkheid

 • braken

 • een snelle pols

 

Goede lichaamstemperatuur?
Het lichaam past zich (voor een deel) aan aan de warmte. Daarom is het niet nodig én niet wenselijk om de temperatuur de hele dag laag te houden. Het is vooral belangrijk dat het binnen niet warmer wordt dan 27 graden. Als extreme warmte een langere tijd aanhoudt, kunnen mensen ook warmteberoertes krijgen. Ze raken dan plotseling bewusteloos. Bij mensen met hart- en vaatziekten neemt de kans op een hart- of herseninfarct toe. De lichaamstemperatuur is dan hoger dan 40 graden.

 

Risicogroepen
Vooral ouderen (65+) en bedlegerigen (bijvoorbeeld chronisch zieken) kunnen last hebben van hoge temperaturen. Daarom is het tijdens hete perioden belangrijk extra goed te letten op ouderen die alleen wonen en die niet meer zo mobiel zijn. Vooral als familie of verzorgers op vakantie zijn.

 

Ook mensen met hart- en vaatziekten of longaandoeningen hebben eerder last van de hitte. Tenslotte kunnen kinderen, sporters, deelnemers aan (buiten)evenementen of anderen die zich veel inspannen overlast ondervinden van hoge temperaturen.

 

Tips
Wat kunt u doen om uw woning koel te houden? Lees de tips!

 

Zonwering

 • Door zonwering aan de buitenkant van uw huis, wordt het binnen minder warm. Laat de zonwering op tijd zakken: wanneer de zon naar binnen schijnt en niet pas als u het binnen warm vindt worden. Heeft u geen buitenzonwering, maar wel gordijnen binnen? Doe die dan dicht.
 • Ramen op oost of west? Plaats uitvalschermen of screens. Die houden warmte en licht van laagstaande zon tegen.

 • Ramen op zuid? Dakoverstekken, lamellen of begroeiing aan de gevel (boven de ramen) houden hoogstaande zon tegen.

 

Isolatie
Hou warmte buiten door uw gevels en dak goed te isoleren en door warmtewerende coating op ramen aan te brengen.

 

Deuren en ramen dicht
Op warme dagen is het slim om ramen en deuren te sluiten tot laat in de middag. De warme buitenlucht kan dan niet naar binnen.

 

Nachtventilatie
Door 's nachts te ventileren, raakt u warmte kwijt en is het huis 's morgens lekker koel. Zet ramen tegen elkaar open of de mechanische ventilatie op de hoogste stand. En vergeet de zolder niet te luchten! Muren, vloeren, plafond en meubelen koelen ook af door 's nachts te ventileren. Hierdoor kunnen ze de volgende dag weer warmte opslaan ('warmtebuffer').

 

Balansventilatiesysteem
Heeft uw woning een balansventilatiesysteem? Kijk of u de warmtewisselaar met de ‘bypass’ kunt uitschakelen. U moet dit handmatig instellen (zie de gebruiksaanwijzing van het apparaat). Door de bypass uit te schakelen voorkomt u dat warme lucht door het systeem nog eens extra opgewarmd wordt. Heeft uw balansventilatiesysteem geen bypass? Dan kunt u de ventilatie ’s nachts uitschakelen en de woning luchten (zie nachtventilatie).

 

Ventilator of airco gebruiken
Gebruik een ventilator of (mobiele) airco. Let erop dat de capaciteit van de airco in verhouding is met de grootte van de ruimte, zodat u niet ziek wordt óf dat het apparaat niet meer warmte produceert dan koelte oplevert. Vervang de filters op tijd. Let op! Ventilatoren verplaatsen lucht, maar koelen die niet af.

 

Weinig apparatuur gebruiken
Apparaten in huis geven warmte af: tv's, computers, lampen, etc. Zorg er daarom voor dat u zo min mogelijk apparaten gebruikt.

 

Heeft u een plat dak?
U kunt een plat dak nat houden. Dit scheelt flink warmte binnen. Let er wel op dat het dak niet te zwaar wordt, anders kan het inzakken. Een laagje van 1 centimeter is al genoeg. 

 

Vragen of klachten?
Meer informatie over hitte is te vinden op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Indien u vragen heeft over gezondheid in relatie tot hitte kunt u contact opnemen met GGD Rivierenland, telefoonnummer (0344) 69 87 00.

Heeft u gezondheidsklachten of vragen over de medicatie die u misschien gebruikt, neemt u dan contact op met uw huisarts.

Voor alle andere vragen kunt u terecht bij de GGD Rivierenland, telefoonnummer 088 – 002 99 10. U kunt ook naar Postbus 51 bellen: 0800 – 8051.