Nieuwsbericht Zonatlas voor gebouwen

Gepubliceerd op: 18 juni 2013 00:00

Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen? Op www.zonatlas.nl/neerijnen kunt u in één oogopslag zien hoe rendabel zonnepanelen op uw dak zijn.

De zonatlas is een interactief webinstrument dat voor ieder dak berekent hoe geschikt het is voor zonnepanelen en wat de kosten en de opbrengsten zijn. Niet alleen huishoudens, ook scholen en bedrijven kunnen via deze webtool uitrekenen hoeveel energie zonnepanelen op hun dak opleveren.

Slimme rekenhulp
Daken hebben potentie voor duurzame energieopwekking, de zonatlas brengt dit voor zonne-energie nauwkeurig in beeld. Daarbij wordt rekening gehouden met de hoogte van gebouwen, de oppervlakte en de hellingshoek van het dak. En ook de hoeveelheid zon en slagschaduw van bijvoorbeeld schoorstenen en bomen wordt in de berekening meegenomen. De rekenhulp geeft automatisch aan welk deel van het dak het meest geschikt is voor zonnepanelen.

Stimulerende werking
Dat een zonatlas daadwerkelijk bijdraagt aan meer zonnepanelen in de regio, is in Duitsland gebleken. Daar gebruiken al meer dan honderd gemeenten hem en de installatie van zonnepanelen nam met vijftien tot twintig procent toe. De Gelderse zonatlas is ontwikkeld door het Klimaatverbond en Tetraeder.solar in opdracht van het Gelderse programma Energietransitie. De verwachting is dat de zonatlas de transitie naar een duurzame energievoorziening in Gelderland versnelt.

Kijk voor meer informatie op www.zonatlas.nl/neerijnen.